Marti 14 Mai 2024, Actualizat acum 134 zile 12:00 am

Preoţii suceveni nu se opun vaccinării copiilor

meningita copii vaccinDeclarațiile apărute în presă că în bisericile ortodoxe din Arpiepiscopia Sucevei și Rădăuților s-ar împărți cărți  care i-ar îndemna pe părinți să nu-și vaccineze copiii sunt speculații.  O spune preotul Dragoş Buta, parohul Bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi” Suceava şi consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, care  a declarat, pentru SuceavaNews, că nicio asemenea carte nu a ajuns în vreun lăcaș de cult din cadrul Arhiepiscopiei, iar decizia asupra vaccinării copilului aparține părinților.
like-facebookNimeni nu poate îndemna părinții la a vaccina sau a nu vaccina. E o decizie a părinților. Nu are trebaă biserica nu așa ceva. Nicio fundație din cadrul Arhiepiscopiei nu sprijină o asemenea chestiune”, ne-a spus preotul Buta.
Domnia sa recomandă tinerilor şi nu numai cărţile religioase scoase la editura Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, dar şi cărţi de la alte edituri din subordinea Patriarhiei Române sau volume care sunt tipărite cu binecuvântarea unui înalt ierarh.
În general, credincioşii care vor să-şi aleagă o carte religioasă trebuie să urmărească editura unde este publicată şi ca volumul să fie tipărit cu binecuvântarea unui ierarh. De asemenea, trebuie să fie verificată şi caseta editorială, să aibă descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României, dar contează şi semnătura persoanei care a scris prefaţa acelei cărţi. La librăriile Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi în magazinul cu obiecte bisericeşti de la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou se găsesc cărţi care au binecuvântarea ÎPS Pimen şi sunt verificate”, a spus preotul Buta.
Trebuie amintit că datele INS arată că tot mai mulţi părinţi refuză să-şi vaccineze copiii. Controversele privind reacţiile adverse ale vaccinurilor se răspîndesc pe Internet, prin intermediul unor asociaţii creştine şi nu numai. O carte antivaccinări scrisă chiar de un doctor a provocat îngrijorarea autorităţilor medicale care avertizează că boli eradicate deja pot să reapară dacă numărul celor imunizaţi va scădea.
Dacă acum un deceniu, 95 la sută dintre copii erau vaccinaţi, proporţia a ajuns la 80-90 la sută. Şi tot scade. Tot mai mulţi părinţi sînt influenţaţi de informaţiile controversate de pe internet, însă exista şi doctori care se opun vaccinării. 

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*