Sâmbătă 20 Aprilie 2024, Actualizat acum 110 zile 12:00 am

Un om de afaceri a tras o ţeapă uriaşă unei primării

proiect1Un om de afaceri a tras o ţeapă uriaşă unei primării din judeţul Suceava. Atât administraţia locală, cât şi sătenii au de suferit după ce patronul firmei Soconi Group, Nelu Opincaru, a trecut firma în insolvenţă, iar un proiect de 660.000 de lei a rămas de izbelişte.  Proiectul alimentării cu apă  din comuna Hânţeşti, investiţie care trebuia terminată în anul 2009,  a rămas doar pe hârtie. Banii au fost încasați de Nelu Opincaru, însă  nimic nu a fost realizat în afară de 2 cișmele și 820 metri de aducțiune.
Prejudiciul a ajuns, potrivit Curții de Conturi, la 1 000 000 lei.  Dacă în hârtie totul pare aproape finalizat, în realitate sătenii nu au văzut cișmelele și nici conducta care ar urma să le aducă apa spre case.  
proiect2Neregulille au fost descoperite de primarul comunei Hânţeşti, Daniel Olariu, care  a depus în luna noiembrie a lui 2013  la  Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava o plângere penală împotriva fostului primar, Filaret Galan, a patronului Nelu Opincaru şi a dirigintelui de şantier Vasile Lungu, cerând procurorilor să facă cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual, abuz în serviciu în formă calificată, uz de fals şi înşelăciune.  
Edilul  a mai depus o plângere și la sediul DNA, instituție care în trei zile i-a dat răspunsul și care preciza  că cercetarea în cauză  nu aparține procurorilor anticorupție, ci revine Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
DNA mai arătat în documentul înaintat Primăriei Hânțești că  a declinat competența și sesizarea în cauză către  Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava. Numai că de atunci a trecut ceva timp și dosarul a ajuns la Biroul Antifraudă din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Suceava unde se pare că stă la sertar. like-facebook
În urmă cu şapte  ani, Ministerul Dezvoltării a aprobat un proiect de construire a unei reţele de alimentare cu apă  a comunei cu peste 2.800 de locuitori. Finanţarea a fost asigurată prin OG 577 de la bugetul de stat, iar Nelu Opincaru a intrat foarte repede în posesia banilor, lucrările urmând a fi finalizate în 2009. Numai că patronul a decontat un volum de lucrări cu mult mai mare decât cel realizat în realitate. Edilul actual, Daniel Olariu, spune că proiectul includea 26 de cișmele, însă au fost realizaţi doar 3 hidranți, o aducțiune apă de 3.618 metri, 7 cămine etc.

Primarul comunei Hânţeşti, Daniel Olariu

Primarul comunei Hânţeşti, Daniel Olariu

„Lucrările au fost realizate  în proporţie de 28% însă  plata s-a făcut pentru   78% lucrări executate iar dosarul care este în cercetare este la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava însă am înțeles că a ajuns la Biroul Antifraudă de la IPJ,, a spus primarul comunei.  Dacă edilul vrea să întocmească un proiect de alimentare cu apă, acesta nu poate fi depus pentru că există deja unul  și care potrivit documentației și deconturilor este realizat aproape de 80 la sută”, spune, cu amărăciune, Daniel Olariu.
Chiar dacă și-a băgat bani grei la pușculiță, firma Soconi nu a catadicsit să mai facă lucrări și, mai mult, sfidează conducerea actuală a Primăriei. 
Cine e Nelu Opincaru?
Nelu Opincaru a fost asociat la SUCT Suceava, firma agreată de PSD încă înainte ca PDL să vină la guvernare. Alocarea fondurilor se făcea de la minister prin Consiliul Județean, însă o dată bătută palma, banii veneau foarte repede în vistieria firmei Soconi, aceasta înființată de Nelu Opincaru după ce s-a desprins de SUCT Suceava. 
Dând țepe prin județ, nu numai Primăriei Hânțești, Nelu Opincaru a avut grijă ca  firma să intre în insolvenţă şi  mai toate activele să fie înstrăinate către o firmă înfiinţată de fiul său, rămânând doar cu datoriile de peste 67 de miliarde. Societatea  a acumulat datorii totale către bănci, bugetul de stat şi furnizori  de peste  70  miliarde lei vechi. 

Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Controversat om de afaceri din Suceava, condamnat de Curtea de Apel. Vezi ce a făcut! | SuceavaNews.ro

Lăsați un comentariu

*