Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Platforme pentru gunoiul de grajd la Hânţeşti

Primarul comunei Hânţeşti, Daniel Olariu

Primarul comunei Hânţeşti, Daniel Olariu

În majoritatea satelor de la noi, apa este poluată cu substante provenite din gunoiul de grajd folosit de agricultori. În cele mai afectate zone s-au construit platforme speciale pentru depozitarea deşeurilor. Analizele au demonstrat că soluţia funcţionează, iar fondurile pot fi asigurate din bani europeni. Ani de zile, oamenii de la ţară au aruncat gunoiul de grajd la voia întâmplării, iar mizeria ajungea rapid în pânza freatică şi afecta apa, culturile şi alimentele.

like-facebookMai nou, la marginea unor sate, s-au ridicat platforme speciale pentru depozitat gunoiul. De acolo e luat şi folosit drept îngrăşămât pentru cultură. Comuna Hânțești va avea o platformă pentru colectarea și managementul gunoiului de grajd. Primarul comunei, Daniel Olariu, a declarat că localitatea a  fost trecută ca  zonă vulnerabilă la poluarea cu  nitriți şi nitraţi. Sursa de poluare cu nitrați este din cauza creșterii unor efective numeroase de animale.

Potrivit registrului comerțului, în cele trei sate componente ale comunei sunt înregistrate 771 de bovine, 2753 de ovine, 294 de caprine, 920 de porcine, 220 de cabaline, 24.900 de păsări, 560 iepuri și 200 de familii de albine. În acest sens, în comuna Hânțești va fi implementat proiectul „Controlul integrat al poluării cu nutrienți”, proiect finanțat de Banca Mondială și implementat de Ministerul Mediului și Schimbărilor Climaterice. Pe lângă construirea unei platforme , proiectul mai include dotarea cu utilaje-tractor, remorci, încărcător frontal, mașină de împrăștiat gunoi, cisternă vidată, pentru colectarea, compostarea și aplicarea pe terenurile agricole a gunoiului de grajd, furnizarea de europubele la nivelul gospodăriilor indivuduale pentru colectarea separată a deșeurilor reciclabile.  Platforma va avea o  capacitate de cel puţin 40 de tone.

„Scopul depozitării gunoiului de grajd constă în neutralizarea acţiunii nitraţilor şi nitriţilor asupra solului şi a apei potabile”, a mai precizat primarul  Daniel Olariu.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*