Luni 13 Mai 2024, Actualizat acum 133 zile 12:00 am

Fostul primar din Udești rămâne încă 30 de zile de arest

savel cu mascatul la primarieFostul primar al comunei Udești, social-democratul Săvel Botezatu,  va mai sta încă 30 de zile după gratii. Tribunalul Suceava a admis  cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, privind prelungirea mandatului de arestare emis pe numele lui Săvel Botezatu cu încă 30 de zile.
like-facebookSăvel Botezatu şi casiera Primăriei Udeşti, Marinela Borza, au fost arestaţi la începutul  luni decembrie 2014,  pentru  prejudicii aduse Prejudiciul total calculat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, depăşeşte un milion de lei.
Primarul Săvel Botezatu de la Udești și casiera primăriei din localitate Marinela Borza au fost reţinuţi luna trecută de procurorii anticorupţie după ce au fost audiaţi mai multe  într-un dosar  privind subvenţiile primite de la APIA Suceava.
Botezatu este cercetat pentru influenţarea declaraţiilor, șantaj și tentativă la comiterea infracţiunii de prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor. Totodată, el este acuzat de “prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor”, și complicitate la comiterea infracţiunii de “prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor”.
Procurorii anticorupţie suceveni susţin că Săvel Botezatu a încercat prin ameninţare să influenţeze depoziţiile unor martori, pentru ca prin actele de control întocmite de APIA-DACIS într-un dosar să nu se constate neîndeplinirea condiţiilor de eligibilitate a dosarului de subvenţie pentru Asociaţia Crescătorilor de Animale și Utilizatorilor de Pășuni (ACAUP) “Oadici” din Udești și împlicit să nu fie stabilite creanţe de recuperat, precum și existenţa unor fapte de natură penală. El este acuzat că a ameninţat și constrâns conducerea APIA Suceava și angajatele instituţiei (direct și prin intermediul unor factori politici), inclusiv cu demiterea din funcţie, să aprobe plata subvenţiilor din Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA), pentru imașul comunal al comunei Udești, în campaniile 2010-2012, în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial pentru Consiliului Local Udești.Totodată, primarul a pus în executare intenţia de a obţine ilegal subvenţii de la bugetul european prin FEGA, cu documente fictive depuse la APIA Suceava, în campaniile 2010 și 2011, în numele Consiliului Local Udești, în cuantum de 532.082 lei.DNA Suceava mai susţine că prin intermediul angajatei Mariana Ciutac, în numele Consiliului Local Udești, au fost prezentate la APIA Suceava, pentru campania 2012 documente și declaraţii false care au avut ca rezultat obţinerea sumei de 315.314 lei din Fondul European pentru Garantare în Agricultură. Totodată, primarul Săvel Botezatu a sprijinit-o pe Marilena Borza (funcţionar la Primăria Udești) să obţină nejustificat de la APIA Suceava, în campania 2013 și în numele ACAUP Oadici Udești, suma de 416.782  lei provenită din fonduri europene, prin depunerea de documente fictive, sumă ce a ajuns, sub forma redevenţe, în contul Primăriei Udești a cărui ordonator de credite este Săvel Botezatu. 
Primarul PSD comunei sucevene Udeşti,  Săvel Botezatu,  a fost suspendat din funcţie la mijlocului lunii decembrie 2014. Ordinul a fost emis de prefectul județului Suceava, Florin Sinescu. Atribuțiile edilului au fot preluate de viceprimar. Urmează ca în termen de 90 de zile să fie organizate noi alegeri pentru funcția de primar.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*