Senatorul PSD, Neculai Bereanu, nu a dorit, joi, să comenteze modul în care au fost împărțiți banii de la bugetul de stat către primării și nici cum a fost legea aplicată, susținând însă că va purta discuții cu primarii nemulțumiți de sumele primite sau cu cei care nu au primit deloc pentru ca la rectificarea din vară aceștia să primească fonduri pentru ca investițiile și proiectele începute să nu fie stopate și activitatea unităților administrativ teritoriale să se desfășoare normal.
Bereanu a spus că 86 de localități din județul Suceva au primit sume importante de la buget. Parlamentarul speră ca situația să fie dezamorsată după ce va purta discuții pe această temă cu ministrul de Finanțe.
„Au fost anumite reacții în presă din partea unor primari, unii mulțumiți, alții mai puțin, iar alții și mai nemulțumiți vizavi de împărțirea banilor. Sunt 29 de localități din județul Suceava care nu au primit niciun ban de la bugetul de stat. Din punctul meu de vedere vreau să felicit acesți primari pentru că au cu ce-și gestiona singuri comunitatea locală și își pot administra cheltuielile. Mi-aș fi dorit să avem mai multe localități care să nu beneficieze de ajutor de la bugetul de stat, să se poată administra singure, dar au și ei nemulțumirile lor. În sensul că fiind comune și orașe mari au implementat proiecte, au deschis linii de creditare și prin repartizarea sumelor de la bugetul de stat neprimind niciun ban probabil vor avea impedimente în dezvoltarea proiectelor”, a spus Bereanu.
El a precizat că a luat legătura cu majoritatea celor nemulțumiți și le-a cerut o situație exactă a investițiilor pentru a purta discuții cu ministrul de Finanțe imediat ce va începe sesiunea parlamentară.
„Am luat contact cu marea majoritate din colegiul de munte. Este o stare de mulțumire la edilii care conduc comunele mici care au primit sume mari și cei care conduc o serie de orașe”, a mai a afirmat Bereanu.
Parlamentarul sucevean a dat ca exemplu orașele Frasin și Broșteni care au primit câte 40-45 miliarde de lei vechi. Bereanu consideră că aceste sume sunt benefice tinând cont de faptul că în anii trecuți acestea nu au primit bani de la bugetul de stat și nu au putut derula proiecte.
„Aceste sume sunt binevenite, orașele au proiecte europene, cel puțin la nivelul acestor orașe este benefică această împărțite bugetară. Avem 9 orașe, cu excepția Gura Humorului, care nu a primit fonduri, însă are venituri 100 de miliarde de lei vechi, și care nu a primit bani. Acum ceilalți primari de orașe nu au decât să implementeze proiecte, să nu cumpere ascuțitori și creioane pentru a justifica cheltuirea acestor bani, să devină gospodari. Și la comune sunt care au primit 7-10 miliarde de leu vechi, dar sunt și cei care au primit sume mai mici. Primari mulțumiți sunt la Moldova Sulița, Izvoarele Sucevei, Iacobeni, Dorna Arini, Mănăstirea Humorului, Stulpicani… Cel puțin în acest an își pot creiona o strategie de dezvoltare a acestor localități. Avem și primari nemulțumiți pentru că au proiecte europene în derulare sau alte invetiții. De exemplu, Pojorâta are 4 proiecte europene, are nevoie de finanțare. Apoi Fundu Moldovei care deasemeni are investiții sau Poiana Stampei care chiar dacă are venituri. În urma acestor întâlniri am stabilit cu cei nemulțumiți să facă o situație asupra tot ce însemană dezvoltare a fiecărei localități inclusiv primarul din orașul Gura Humorului. Voi discuta cu ministrul de finanțe pentru a nu împiedica dezvolarea acestor localități. În cele 6 luni ale acestui an nu se va putea face nimic dar la rectificarea bugetară se pot aloca fonduri”, a conchis Bereanu.