Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Rădăuţeanul „Burliuţ” îşi va ispăşi pedeapsa de cinci ani de închisoare primită în SUA în penitenciarul din România

curtea de apel suceavaCurtea de Apel Suceava a admis, miercuri, sesizarea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava cu privire la transferul persoanei condamnate Daniel Morar zis „Burliuț”, de 43 de ani, din Rădăuți.
Astfel, privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, recunoaște și dispune punerea în executare a hotărârii din 30 iulie 2013 a Curții Districtuale a Statelor Unite – Districtul Arizona, prin care persoana transferabilă Daniel Morar a fost predată către Biroul Penitenciarelor pentru executarea pedepsei de 60 de luni de închisoare, conform dosarului cu deducerea perioadei executate până în prezent. like-facebookDupă eliberarea din închisoare, inculpatul va fi eliberat condiționat sub supraveghere pe o perioadă de trei ani, conform dosarului, pentru asociere la săvârșirea infracțiunii de fraudă prin mijloace electronice. Burliuț va fi astfel transferat din Statele Unite ale Americii într-un penitenciar din România pentru continuarea executării pedepsei. Decizia magistraților suceveni nu este definitivă, ea poate fi atacată prin apel în termen de 10 zile de la pronunțare.

La sfârșitul lunii iulie 2013, rădăuțeanul Daniel Morar, zis “Burliuț”, a fost condamnat de Tribunal Districtual al Statelor Unite ale Americii – Districtul Arizona la cinci ani de închisoare, trei ani de eliberare sub supraveghere și în plus trebuie să înapoieze autorităților americane suma de 222.784 de dolari. Morar a pledat vinovat în data de 16 aprilie 2013, pentru conspirație la comiterea de fraudă ipotecară. Potrivit documentelor judiciare, începând cu 1 iulie 2006 și până în ianuarie 2007, Burliuț împreună cu alți complici au pus baza unei rețele prin care au creat o fraudă ipotecară de 100 de milioane de doari, una din cele mai mari pagube comise în statul Arizona din Statele Unite ale Americii.

 

Amplă acțiune a oficialilor federali americani împotriva fraudelor ipotecare
În urmă cu șapte ani, oficialii federali americani au lansat o amplă acțiune națională împotriva fraudelor ipotecare. Procurorii au vizat cumpărătorii, ofițerii de credit, precum și alte persoane implicate în astfel de fraude. Suceveanul Daniel Morar a fost una din cele 36 persoane acuzate în 2008 că ar fi responsabile pentru frauda ipotecară de 100 de milioane de dolari. Cazul a fost investigat de Internal Revenue Service și de FBI. Până la finalizarea rechizitoriului, Buliuț părăsise deja Statele Unite ale Americii ajungând înapoi în România, pe numele său fiind emis de autoritățile americane un mandat de arestare în anul 2009. În decembrie 2012, autoritățile federale americane au anunțat că în colaborare cu organele abilitate din România au reușit să-l rețină și să-l extrădeze pe Daniel Morar în Arizona. În urma unui acord încheiat cu anchetatorii americani, Burliuț a recunoscut că el împreună cu mai mulți indivizi au recrutat mai multe persoane care au depus cereri de împrumuturi fictive. Aceștia mințeau cu privire la valoarea caselor ipotecate, apoi transferau titlul de proprietate de la un cumpărător la altul, astfel reușind să obțină credite la un preț umflat. Burliuț a admis că împreună cu Samuel Doboș, Georgiana Doboș și Cornel Bizgan au fost implicați în 19 astfel de tranzacții în anul 2006, împrumuturile făcute de ei depășind suma de 11 milioane de dolari. Morar a mai precizat că banii erau transferați într-un cont de afaceri a firmei D. Contractor Invest înființată de el însuși. Acesta a mai spus că declara la băncă că banii urmează să fie folosiți pentru reamenajarea unor case, însă aceștia ajungeau de fapt în buzunarele lui. Burliuț a mai precizat în fața magistraților americani că banii obținuți din aceste tranzacții au fost împărțiți între toți cei ce au luat parte la aceste operațiuni, el admițând că o parte din veniturile obținute le-a transferat în conturile din România ale unor rude. Daniel Morar a mai povestit cum că a lucrat împreună cu agentul imobiliar Natasha Swallows și cu mai mulți agenți de la Great American Title și Capital Title Agency pentru a-i împiedica pe creditori să descopere escrocheria.
Schema prin care Burliuț și complicii săi au fraudat statul american
 

Conform anchetatoriilor americani, Daniel Morar împreună cu Gheorghe Babeți, Cosmina Bunea, Dorel Irimiciuc, Samuel Doboș, Brandon Azadejan, Cipriano Ionuțescu, Catherine Zebarth, Cristina Mejia, Georgiana Doboș și Natasha Swallows, au pus la cale o schemă pentru a frauda creditori și a obține bani de la aceștia, prin intermediul unor promisiuni de creditări false de la bănci cu renume din SUA și din Europa. Aceștia au intrat în posesia unor proprietăți imobiliare pe care le-au supraevaluat și au primit banii returnați din vânzări prin folosirea de împrumuturi acordate de bănci pe baza acestor informații false. În aceeași perioadă, cei nominalizați, în frunte cu Daniel Morar, prin compania D. Contractor Invest, au participat sau au încercat să participe la tranzacții monetare cu o instituție financiară, afectând prin acest demers comerțul interstatal sau internațional cu privire la transferul de proprietate. ~n ceea ce privește declarațiile false față de instituțiile financiare, în același interval luat în calcul de investigatorii americani – iunie 2006 – ianuarie 2007, Daniel Morar și compania au făcut declarații false în cererile de împrumut și de credit, atât față de bănci cât și față de companiile de asigurări. De fapt, Morar și complicii săi au organizat o schemă de tip “cash back”, în vederea achiziționării de proprietăți imobiliare prin împrumuturi ipotecare, prezentând în mod fals veniturile, datoriile ipotecare, sursa avansurilor ce se intenționau a se plăti precum și intenția de a folosi casa asigurată drept reședință principală a cumpărătorului. ~n plus, aceștia ar fi ascuns față de instituțiile creditoare, prin reținerea intenționată a anexelor ce reflectau plățile făcute către Daniel Morar, a faptului că o parte din sumele din împrumutul făcut pentru fiecare tranzacție ajungea în contul acestuia. În urma calculului făcut, banii care au intrat, prin mijloace electronice în conturile rădăuțeanului au fost de 1,93 milioane de dolari, bani ce au fost transferați în conturile din România ale rudelor sale. Burliuț a fost reținut la începutul lunii noiembrie 2012, iar în luna decembrie a anului trecut a fost extrădat autorităților americane.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*