Vineri 22 Noiembrie 2024, Actualizat acum 326 zile 12:00 am

Cum funcţionează inima cu baterie pusă de medici unui sucevean

sucevean inimaSalvarea unui bărbat de 44 de ani, din Suceava, era implantul de inimă artificială, o operaţie care, până acum, nu s-a făcut în România. Medicii de la Târgu Mureş au spart, însă, gheaţa, joi (15 ianuarie), iar, de atunci, în pieptul bărbatului bate o inimă artificială conectată la o baterie reîncărcabilă.

like-facebookS-a născut cu insuficienţă cardiacă, ceea ce înseamnă că inima este incapabilă să pompeze suficient sânge. O boală care i-a marcat întreaga existenţă.
Cu toate acestea, suceveanul a dus-o pe picioare şi a reuşit să aibă o viaţă cât de cât normală. Şi-a întemeiat o familie, iar, în urmă cu aproape nouă ani, i s-a născut un fiu. O tragedie cumplită avea, însă, să-i distrugă universul, în urmă cu trei ani şi jumătate, când copilul i-a murit. Atunci, boala i s-a agravat şi a început să-i fie din ce în ce mai rău. De un an şi jumătate, se afla pe lista de transplant de inimă de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş, dar, după ce a făcut o complicaţie la plămâni, medicii l-au anunţat că transplantul nu se mai poate face. Astfel că singura lui şansă la viaţă a rămas implantul unei inimi artificiale, intervenţie care nu se făcea însă în România. Joi, medicii de la Târgu Mureş au efectuat operaţia, în premieră pentru ţara noastră, salvându-i viaţa suceveanului.

Au intrat în sală la ora 09.00 şi, după aproximativ patru ore, au ieşit mulţumiţi că operaţia a reuşit. „Dispozitivul a fost introdus în interiorul ventriculului stâng. Acesta absoarbe tot sângele din ventricul, punând în repaus muşchiul inimii care nu face faţă acestei sarcini. Tratamentul este unul modern şi vine ca o soluţie complementară faţă de transplantul cardiac”, a declarat coordonatorul echipei de chirurgi, dr. Horaţiu Suciu. Inima artificială a bărbatului este conectată printr-un fir la o baterie exterioară reîncărcabilă, care durează minimum şase ore. Medicii spun că pacienţii care suferă un astfel de implant pot duce o viaţă normală. Costurile operaţiei, în valoare de 90.000 de euro, au fost decontate în totalitate de Casa de Asigurări de Sănătate.
Dr. Horaţiu Suciu explică ce presupune această operaţie şi cum funcţionează inima artificială:„Practic, este vorba de o pompă care preia sângele şi îl trimite după aceea în aortă. Deci, sângele este preluat din inimă, rotit şi iese, practic, cu un debit de până la 10 litri pe minut. Se implantează în vârful inimii, se pune un inel. Muşchiul se taie şi se introduce acest dispozitiv în alveolă, după care această proteză merge în aortă, iar sângele este preluat din ventricul”. Pompa este conectată la o baterie exterioară care se prinde pe abdomen.
Sursa: Click.ro


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*