Marti 14 Mai 2024, Actualizat acum 134 zile 12:00 am

Sucevean, victimă a chirurgului din Iaşi acuzat de experimente ilegale. I-a făcut 30 de puncţii lombare fără acordul său

Spitalul de Neurochirurgie Iaşi

Spitalul de Neurochirurgie Iaşi

Un bărbat de 35 de ani din localitatea suceveană Baia a fost unul dintre pacienţii medicului ieşean Ştefan Iencean, acuzat de experimente medicale ilegale, Doctorul i-ar fi făcut acestuia nu mai puţin de 30 de puncţii lombare fără acordul suceveanului sau a familiei acestuia.

like-facebookDe altfel, medicul ieşean Ștefan Iencean este acuzat că le-ar fi făcut unui număr de opt pacienţi puncţii lombare şi ar fi utilizat eprubetele cu lichidul cefalorahidian extras din coloana vertebrală a bolnavilor pentru o cercetare ştiinţifică.
Bărbatul a ajuns la spital în luna iulie 2014 cu o serie de traumatisme şi fracturi grave după ce a fost lovit de o maşină pe stradă. Suceveanul Dumitru Ilie a murit pe data de 8 august 2014, în secţia de Reanimare a Spitalului de Neurochirurgie, ca urmare a unei septicemii produse în condiţii neclare. Medicul ieşean a returnat familiei cei 500 de lei primiţi pentru a-l face bine pe Dumitru Ilie.

Suceveanul era necăsătorit şi locuia împreună cu părinţii. El a lăsat în urmă doi fraţi.

În toată perioada în care a fost internat la spital, fratele meu a fost conştient, am vorbit cu el în tot acel timp. A fost întâi operat la coloană, apoi am reuşit să discut cu el. A mai fost nevoie de o operaţie, după care medicul Iencean mi-a spus că merge spre bine şi că urmează să dea comandă de o proteză pentru coloană. La zece minute după asta, mi s-a spus că starea sa s-a agravat şi că a făcut un stop cardio-respirator. Nu am înţeles de ce a murit, nu a fost în comă, a fost conştient şi am vorbit cu el”, a declarat, pentru Mediafax, Lucica Necolau, sora victimei.

Potrivit Mediafax, procurorii de pe lângă Judecătoria Iaşi au precizat că, în lipsa cauzalităţii directe dintre intervenţiile medicului ieşean şi decesele reclamate de conducerea spitalului, cazul va fi anchetat sub încadrarea juridică de abuz în serviciu. Aceştia au precizat însă că dacă se găsesc dovezi cu privire la o legătură directă între intervenţiile realizate pe plan medical şi decesul pacienţilor, atunci încadrarea juridică poate fi modificată, conducerea unităţii medicale cerând anchetarea cazului sub acuzaţia de ucidere din culpă.

Conducerea Spitalului de Neurochirurgie Iaşi a depus o plângere penală pentru ucidere din culpă în cazul medicilor Ştefan Mircea Iencean şi Ion Poeată de la unitatea sanitară, pe care îi acuză că ar fi extras 89 de eprubete cu lichid cefalo-rahidian de la opt pacienţi, fără acordul acestora, patru dintre ei decedând ulterior. În acest caz, conducerea Spitalului de Neurochirurgie Iaşi a sesizat şi Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*