Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

Festival de colinde, datini și obiceiuri pe stil vechi, astăzi, la Drăgușeni

primar-draguseni-300x225Consiliul Județean, Centrul Cultural Bucovina și Primăria comunei Drăgușeni organizează în data de 13 ianuarie  2015, Festivalul de colinde, datini și obiceiuri de stil vechi.
like-facebookParticipă  grupuri de urători și colindători din Mălini, Boroaia, Rîșca, Dolheștii Mici, Drăgușeni, Bogdănești, Forăști dar și grupuri de urători  din județul Iași.  Gruurile de urători vor fi însoțite de primari comunelor . În statistici , în județul Suceava sunt aproximativ 3.000 de credincioşi care țin sărbătorile pe stil vechi , cei mai mulți fiind concentrați în zona Rîșca, Bogdănești, Drăgușeni, Boroaia, dar și în zonele Lipoveni, Nisipitu și în municipiul Suceava.

Primarul comunei Drăgușeni, Vasile Cepoi,  ne-a  declarat că în cele trei sate ale comunei –  Drăgușeni, Broșteni și Gara Leu  sunt aproximativ 2000 de locuitori creștini ortodocși de stil vechi.
„Este deja un obicei al Festivalului datinilor și Obiceiurilor de Iarnă de stil vechi, nu este la prima ediție.  Aproape jumătate de comună este pe stil vechi iar obiceiurile și tradițiile sunt păstrare de când mă știu”, ne-a spus edilul comunei gazdă.
Formațiile de urători prezentă o paradă a obiceiurilor specifice sărbătorilor de sfârșit de an. Spre deosebire de clasicele colinzi de Crăciun, intrarea în Noul An a celor care își păstrează credința pe stil vecni,  se face cu mult zgomot. Printre cele mai răspândite obiceiuri se numără jocul Caprei și al Ursului, un ritual vechi, conform căruia, junii se îmbracă în blănuri, mergând să ureze  localnicilor un an mai bun.   

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*