Luni 13 Mai 2024, Actualizat acum 133 zile 12:00 am

Şeful SIPI Suceava, şeful Secţiei de Poliţie Gălăneşti şi un agent de poliţie, reţinuţi de DNA. Un alt poliţist, sub control judiciar

SAMSUNGŞeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Suceava, Cristian Macsim, şeful Şecţiei 4 de poliţie Gălăneşti, Marius Ciotău, şi agentul de poliţie din cadrul secţiei 4 de poliţie Gălăneşti, Ilie Pârghie, au fost reţinuţi de DNA pentru 24 de ore.  De asemenea, agentul de poliție în cadrul Secţiei 4 de poliţie Gălăneşti, Constantin Chichiriţă, se află sub control judiciar pentru 60 de zile. Macsim este acuzat de  abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (4 infracțiuni) şi
favorizarea infractorului(2 infracțiuni), Ciotău este acuzat de cercetare abuzivă, Pârghie de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cercetare abuzivă, iar Chichiriţă de  cercetare abuzivă, fals intelectual şi uz de fals.

like-facebook„Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Chichiriță Constantin trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu părăsească teritoriul României decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent;
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar;
f) să nu exercite activităţi de poliţie judiciară.

Inculpatului Chichiriță Constantin i se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit procurorilor, „inculpaților li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309, urmând ca inculpatul Macsim Cristian, să fie prezentat, la data de 23 decembrie 2014, Tribunalului Suceava, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Surse judiciare au explicat că la sfârşitul anului 2013 s-au efectuat investigaţii de către Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) pentru a obţine informaţii privind activităţile de contrabandă cu ţigări de provenienţă ucraineană derulate în zona localităţilor Frătăuţii Noi, Vicovu de Sus şi Vicovu de Jos şi a rezultat implicarea în contrabanda cu ţigări a poliţiştilor Secţiei nr. 4 Poliţie Rurală Gălăneşti. Ofițerii DIPI au descoperit inclusiv locurile prin care se realizează trecerea ţigărilor peste frontiera verde, traseele de deplasare, locurile de depozitare. În acest context, poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 4 Poliţie Rurală Gălăneşti au aflat că există informaţii la nivelul structurilor specializate despre implicarea lor şi, în perioada iulie 2013 – iulie 2014, au fabricat probe de natură a induce în eroare organele judiciare, pentru a fi cercetate exact persoanele care au furnizat informaţii la DIPI.

Potrivit Monitorul de Suceava, sursele judiciare au arătat că în scopul realizării cercetării abuzive a două persoane de la care s-au aflat unele detalii infracţionale privind implicarea poliţiştilor din cadrul Secţiei nr. 4 Poliţie Rurală Gălăneşti, aceştia au constituit două dosare penale în care au fost cercetate pentru fapte de furt calificat şi alte fapte sesizate iniţial ca fiind comise de AN (autor necunoscut) exact persoanele care au furnizat informaţii despre implicarea lor, fiind astfel constituite două dosare ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi.

De asemenea, poliţiştii implicaţi în contrabandă din cadrul Secţiei nr. 4 Poliţie Rurală Gălăneşti fiind delegaţi să procedeze la transcrierea de convorbiri telefonice interceptate, în timpul cercetărilor efectuate în unul din aceste două dosare fabricate, au luat la cunoştinţă, din conţinutul interceptărilor, inclusiv despre colaborarea dintre cele două persoane cercetate şi anumiţi ofiţeri din cadrul DIPI cărora cele două persoane le furnizau informaţii care îi vizau direct pe poliţiştii Secţiei 4 Gălăneşti şi despre sprijinul acordat de poliţişti unor grupări de contrabandişti de ţigări, iar în final, în baza unor probe mincinoase ori acte false, organele de poliţie au obţinut arestarea preventivă a celor două persoane, în scopul de a stopa colaborarea cu cadre ale structurilor de informaţii. Sursele judiciare au mai explicat că tot în contextul derulării anchetei în dosarele penale menţionate ce au fost înregistrate la IPJ Rădăuți, în anii 2013-2014, efectuându-se interceptări telefonice în cursul urmăririi penale, conducerea SIPI Suceava a putut să ia cunoștință despre faptul că ofiţeri din subordinea sa colaborează cu unul din cei cercetaţi, iar discuţiile telefonice dintre cei doi transpar în activităţile derulate în dosarul penal, astfel că informațiile furnizate ofiţerului SIPI privitoare la activități de sprijin de contrabandă și constituire de grup infracţional organizat derulate de polițiști de la Secția 4 Gălănești ajungeau tocmai la cunoştinţa celor vizaţi în convorbiri.

Mai mult, susțin sursele citate, ofiţerii adunau date în cadrul atribuțiilor de serviciu, pentru documentarea unui caz referitor la implicarea a doi poliţişti şi îl informau pe Cristian Macsim – comisar-șef al SIPI Suceava. Dar, cei doi poliţişti care au format obiectul documentării au cunoscut din timp și fără drept că sunt urmăriți informativ de o structură specializată de informații şi nu au anunţat structurile abilitate despre acest incident şi nici pe superiorii lor pentru a se dispune măsuri urgente de încetare a delegării în acel dosar. De asemenea, comisarul-șef Cristian Macsim, luând la cunoștință despre aceleași aspecte, prin prisma funcției deținute, aceea de șef al SIPI Suceava, nu a dispus nici o măsură pentru a atenționa subordonaţii care lucrau la caz cu privire la faptul că informațiile strânse pe teren transpar în convorbirile purtate cu sursa sa de informații și că aceste informații au ajuns la cunoștința infractorilor vizați, respectiv polițiști ai Secției nr. 4 Gălănești.

Fiind în prezența unei scurgeri de informații din care rezultau indicii de comitere a unor fapte grave de contrabandă cu țigări în care erau implicați și polițiștii din zonă, care-i anchetau pe informatori ai DIPI, comisarul-șef Macsim era obligat prin prisma atribuțiilor sale de serviciu să ia măsuri urgente de atenționare a ofițerilor de informaţii, pentru a înceta legătura telefonică avută cu informatorul său ori să anunțe de îndată procurorul de caz. Mai mult, a rezultat că șeful structurii, Cristian Macsim, punea multiple piedici, refuzând categoric unor subordonaţi rapoarte investigative documentate, din care rezultau indicii de comitere a unor infracțiuni de către polițiști și procurori din judeţul Suceava. În concluzie, Macsim proteja în acest mod persoanele vizate în informațiile respective.

Astfel, susțin sursele judiciare, s-a aflat că agenți din cadrul Secției nr. 4 Gălăneşti au ajuns la o mașină abandonată de un contrabandist în care se aflau mai multe baxuri de țigări de contrabandă, iar polițiștii au încărcat mai multe baxuri în autoturismul poliției. Deşi Macsim a aflat despre aceste implicaţii ale poliţiştilor, în calitate de şef SIPI Suceava nu a luat legătura cu un procuror competent și nici nu s-a realizat vreo supraveghere operativă, din partea structurii asupra persoanelor vizate. Într-un alt caz, în 2010, agentul Iulian Lămășanu a avut un accident cu pagube, conducând mașina din dotarea poliției, pe raza localității Costișa, sub influența băuturilor alcoolice, iar dosarul penal a fost mușamalizat cu ajutorul procurorului Dumitru Dâmbu în schimbul unei sume de bani, pentru a-i da agentului o soluție de netrimitere în judecată. Dâmbu, conform surselor citate, este bun amic cu Cristian Macsim.

 

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*