Duminică 19 Mai 2024, Actualizat acum 139 zile 12:00 am

Doliu în sportul sucevean. S-a stins din viaţă o legendă a sportului local

Constantin-Tapirjan-560x379O legendă a sportului local s-a stins din viaţă, sâmbătă, la vârsta de 68 de ani. Este vorba despre părintele luptelor greco-romane din Suceava, Constantin Tăpârjan, cetăţean de onoare al municipiului Suceava. Antrenor la CSM Suceava, iar apoi  director în perioada 2001-2005, prin mâna lui au trecut 1000 de luptători, iar numărul medaliilor îi depășește, spunea Tăpârjan.
like-facebookÎntrebat, la un moment dat, de ziariști dacă ar pleca din Suceava , Tapirjan spunea de fiecare dată că a avut oferte de a antrena la alte cluburi, chiar in strainatate. Le-a refuzat pe toate, spunand de fiecare data “Din Suceava plec doar în alta lume”.
A fost iubit și respectat de sute de sportivi,a instruit timp de aproape 40 de ani luptători ce au adus faima județului Suceava. Constantin Tapirjan a fost  antrenor si profesor de Liceul Industrial Nr. 4 “Samuil Isopescu” din Suceava. A avut un palmares de invidiat în  lumea sportului după ce a început să  predea luptele ii, a obtinut prima mare performanta: locul 2 cu echipa CSM Suceava la Campionatul National de seniori.
Am batut Steaua, dar ne-a învins Dinamo. Nici nu puteam sa ne comparam cu baza materiala pe care o aveau cei din Capitala. Chiar în primul an de activitate, în sala de sport a liceului, am adunat repede câtiva elevi si am înfiintat o sectie. Nu puteam sa particip decât la juniori, pentru ca seniori nu existau”, avea să spună jurnaliștilor la acea vreme, profesorul Tapirjan.
 Sportivii pregatiti de el au obtinut rezultate importante si pe plan extern. Ilie Matei, Ioan Grigoras si Ioan Irimiciuc au participat la Jocurile Olimpice, iar primul a câstigat argintul la Los Angeles, în 1984. Aceasta a ramas, de altfel, singura medalie olimpica obtinuta vreodata de clubul CSM Suceava. Nu în ultimul rând, Tapârjan se poate mândri cu formarea unei generatii de antrenori, în care se regasesc Ilie Matei, Lazar Tipa si Valerica Gherasim. In urma cu o luna, profesorul Constantin Tapirjan a fost prezent in sala LPS din Suceava la finala Campionatului National de lupte pe echipe. A stat in tribuna. Pe banca tehnica erau doi dintre discipolii sai, Valerica Gherasim si Andrei Bolohan.  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*