Duminică 19 Mai 2024, Actualizat acum 139 zile 12:00 am

Polonezii din Bucovina au sărbătorit întâlnirea de Ajun

poloneziUniunea Polonezilor din România a organizat, joi,  la ora 19.00,  la un restaurant din Suceava, întâlnirea de Ajun, eveniment specific familiilor poloneze. Evenimentul a avut în vedere respectarea unei vechi tradiții poloneze, aceea de a împărți  oplatek, un moment de reuniune al unei mari familii multiculturale și multilingvistce din spațiul bucovinean.
like-facebook Au fost prezenți deputatul minorității polone, Ghervazer Longher,  care este și președintele Uniunii Polonezilor din România, consulul Poloniei în România împreună cu soția, cunoscuta pianistă Patrycja Piekutowska, preoții decanatului de Bucovina, reprezentanții asociațiilor precum și numeroși oaspeți care au dorit să fie alături de comunitatea polonă și să ia parte la sărbătoarea lor.
Nașterea Domnului este cea mai frumoasă sărbătoare în familie. În Polonia este o zi deosebită, ziua întâlnirii cu cei apropiați. Copiii și tinerii din comunitățile poloneze au interpretat vechi colinde poloneze, dar și românești. Preoții decanatului de Bucovina au sfințit și binecuvântat bucatele, au citit câte un fragment din Biblie, în ambele limbi, apoi au rostit rugaciunea „Tatăl nostru” în română, polonă și ucraineană. Participanții la eveniment au împărțit cu oplatek și și-au adresat urări cu prilejul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou care se apropie.
Obiceiul de împărțire cu oplatek înainte de începerea Cinei de Ajun își are originea în ritualul împărțirii pâinilor, care datează din primele veacuri ale creștinismului. S-au păstrat până în zilele noastre doar în Polonia. Împărțirea cu oplatek este un semn al păcii, al iubirii și prieteniei. Este un prilej cu care se adresează cele mai sincere urări de sărbători și se servesc mâncăruri de post precum ,,kutia+grâu cu mac,pește,colțunași umpluți cu varză și cartfi, colțunași umpluși cu mac, mazăre etc. În total 12 feluri de mâncare corespunzătoare fiecărei luni a anului și numărului apostolilor. Nu pot lipsi colindele cu un puternic caracter religios ,specifice tradiției poloneze.
Deputatul minorității polone, Ghervazer Longher, a ținut să ureze celor prezenți sănătate, sărbători fericite, iar magia Crăciunului să fie în casele tuturor. Cunscuta pianistă Patrycja Piekutowska a interpretat pentru cei prezenți două piese muzicale.

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*