Procurorii DNA au audiat, săptămâna trecută, 50 de fermieri din Udești care ar fi primit subvenții prin intermediul Asociației Crescătorilor de Animale din aceeași localitate.
Mulți dintre aceștia erau trecuți cu suprafețe mari de teren sau cu animale. Dat fiind faptul că știa de matrapazlâcurile făcute în cazul subvențiilor, primarul comunei, social-democratul Săvel Botezatu care este și liderul organizației locale a PSD și președinta asociației stăteau cu ochii pe fermierii întorși de la audieri pentru a afla amănunte despre anchetă. Din lupa lor nu scăpau nici cei care urmau să ajungă la magistrați, promițindu-le că dacă nu le va ieși numărul de animale le va da bovine din ferma sa pentru a ăica e suprafețele concesionate fictiv ,terenuri de pe urma cărora edilul încasa subvenții.
Ei întrebau oamenii cu ce trebuiau să dea socoteală îm fața oamenilor legii pentru a ști ulterior cum să se apere.
De exemplu, unui fermier, primarul comunei i-a trecut fictiv în concesionare o suprafață de 200 de hectare de urma căreia edilul ar fi ridicat bănuții. În acest sens, alesul local semna un stat de plată al subvențiilor în fals.
Exemplul ar putea continua cu sătenii înscriși în asociație care nu au ridicat bani dar apăreau în documentele asociației.
Edilul comunei, Săvel Botezatu, a fost declarat în conflict de interese de către ANI iar o decizie definitivă,în acest sens este și a ICCJ încă de anul trecut. Numai că edilul a rămas în continuare pe funcție
Incompatibilitatea constâ în accea că a vândut de pe firma sa , „Udeşteana” produse din carne Primăriei care au fost achitate din banii publici. Botezatu ar fi plătit din banii contribuabililor 20.000 de lei. El a rămas în continuare la conducerea Primăriei Udeşti. Pentru acestă faptă, Botezatu a fost amendat cu 1.000 de lei iar prefectul Florin Sinescu declara în luna februarie a acestui an, că edilul nu mai poate fi sancţionat încă o dată pentru aceeaşi faptă. Totodată, Sinescu spunea că nu are baza legală care să-i permită să-l dea afară pe primar.