Vineri 22 Noiembrie 2024, Actualizat acum 326 zile 12:00 am

Rezultatele obţinute de elevii suceveni la etapa judeţeană a Olimpiadei de lingvistică, clasele V-XII

eleviLa Colegiul Tehnic ”Al.I.Cuza” Suceava s-a  desfăşurat, pe 22 noiembrie, etapa judeţeană a Olimpiadei de lingvistică, clasele a V-a – a XII-a, în conformitate cu prevederile din Regulamentul  specific – O.M.E.N.  Nr. 59487/15.10.2014 al acestei competiţii de tip transdisciplinar (vizând conţinuturi şi competenţe aflate la interferenţa dintre lingvistică şi logică matematică) al cărei obiectiv fundamental îl constituie „descoperirea şi înţelegerea algoritmului lingvistic în baza căruia se dezvoltă competenţa de comunicare lingvistică, indiferent de idiom”.

like-facebookOlimpiada de lingvistică asigură abordarea transdiciplinară a comunicării (lingvistice şi culturale), antrenând elevii într-o competiţie bazată pe logică, analogie şi conexiuni culturale.

Conform prevederilor din regulamentul specific, competiţia aceasta „pune în valoare abilităţile lingvistice în relaţie cu modelul matematic al comunicării şi se bazează pe nivelul de cultură generală a participanţilor, fără a presupune cunoştinţe speciale, ci doar o bază teoretică minimală (concepte fundamentale din lingvistică şi matematică, însuşite prin parcurgerea programelor şcolare)”.

Subiectele, elaborate de profesori de la Facultatea de Lingvistică din cadrul Universităţii Bucureşti, urmăresc aplicarea, prin analogii, a logicii semantice în raport cu logica gramaticală şi cu aspectul morfosintactic al enunţului, contribuind substanţial la ordonarea structurilor lingvistice.

Rolul  acestei olimpiade, aflate anul acesta la  a treia ediţie, este de „a dezvolta competenţa-cheie fundamentală, aceea de a învăţa să înveţi, prin:

  • creşterea interesului pentru componenta lingvistică a comunicării, fundamental pentru derularea procesului în dimensiunea sa pragmatică;
  • promovarea diversităţii lingvistice şi culturale;
  • stimularea abilităţilor elevilor pentru gândirea logică şi analogică şi aplicarea creativă a cunoştinţelor generale în decodarea mesajului;
  • crearea abilităţii de a rezolva probleme autonome de lingvistică, folosind datele lingvistice oferite, fără a cunoaşte limbile respective;
  • înţelegerea mecanismului care stă la baza traducerii automate şi care guvernează lingvistica computaţională”.

Pentru fiecare din cele trei secţiuni aferente:

  • clasele aV-a – a VI-a (secţiunea antrenament),
  • clasele a VII-a – a VIII-a (secţiunea de exerciţiu),
  • clasele a IX-a – a XII-a (secţiunea de performanţă),

norma de reprezentare la etapa naţională (cf. art.7din regulament) este de câte 2 elevi.

Comisia judeţeană a decis, pentru respectarea dreptului de reprezentativitate al fiecărei clase, ca elevul care a obţinut cel mai bun punctaj la fiecare nivel să fie promovat la etapa naţională.

Prin urmare, lotul judeţului Suceava calificat la etapa naţională a Olimpiadei de lingvistică are următoarea componenţă:

 

Nr.

crt.

Numele şi prenumele elevului Clasa Unitatea şcolară Profesorii de limba română şi matematică ai elevului
1. GEMANARIU TEODOR a V-a Școala Gimnazială ”Teodor Balan” – Gura Humorului Popa Loredana             Munteanu Liliana
2. TÎRNOVAN DARIA a VI-a Școala Gimnazială Nr. 1 Gura Humorului Simeria Sorina Camelia                    Ispăşoiu Dorel
3. ROZNOVAN DIANA a VII-a Școala Gimnazială ”Ion Creangă” Suceava Paşcan Loredana Isopescu Dorin
4. AROTĂRIŢEI ROBERT a VIII-a Școala Gimnazială ”Ion Creangă”  Suceava Paşcan Loredana             Andrian Alina
5. IVAN ISABELA LAVINIA a IX – a Colegiul Naţional ”Ştefan cel Mare”  Suceava Bocăneţ Carmen            Scutaru Constantin
6. ȚĂRAN GEORGIANA a X – a Colegiul Naţional ”Ştefan cel Mare” -Suceava Murariu Iulia Marchitan Marius
7. BROASCĂ ANCA MARIA a XI – a Colegiul Naţional ”Petru Rareş” Suceava Cîrstian Gheorghe         Tomaşciuc Lenuţa
8. SOLOVAN TEODORA a XII – a Colegiul Naţional ”Ştefan cel Mare” – Suceava Bocăneţ Carmen            Popescu Dan

De precizat că, pentru elevii de la secţinea antrenament, etapa naţională este programată la Focşani, iar pentru elevii din clasele a VII -a  – a XII-a, locul de desfăşurare a etapei naţionale este la Bucureşti. Câştigătorii etapei naţionale de la secţiunea de performanţă se califică la etapa internaţională.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*