Vineri 17 Mai 2024, Actualizat acum 137 zile 12:00 am

Consiliul Județean Suceava vrea să se încheie o înțelegere de cooperare cu orașul Cricova din Republica Moldova

consiliul judetean cjConsiliul Județean Suceava vrea să se încheie o înțelegere de cooperare cu orașul Cricova din Republica Moldova. În ședina de vineri a deliberativului județean,va fi supus spre aprobare un proiect de hotărâre inițiat de președintele Consiliului Județean, Cătălin  Nechifor, care a primit deja avizul Ministerului Afacerilor Externe și a Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
like-facebookPotrivit proiectului, părțile vor coopera în vederea creșterii capacității instituționale a autortăților publice locale cu scopul asigurării dezvoltării economico-sociale a comunităților locale, vor contribui la dezvoltarea cooperării între organizațiile neguvernamentale și instituțiile de știință, cultură, învățământ, asistență și protecție socială, sport, turism, mediu, gospodărire comunală, din unitățile lor administrativ-teritoariale.  Totodată, părțile vor efectua schimburi de experiență în domeniul administrației publice locale și se vor informa reciproc cu privire la modalitățile de soluționare a unor probleme din cadrul celor două comunități.
Potrivit documentului, cele două administrații își exprimă voința de a dezvolta colaborarea reciproc avantajoasă în domeniul economic și, în acest scop, vor crea condiții favorabile pentru desfășurarea de activități comerciale   de către persoane fizice și juridice din cele două unități administrativ-teritoriale. Mai mult, vor fi promovate proiecte comune  în domeniile menționate în înțelegere, cu posibilitatea de susținere financiară a UE.
Primăria orașului Cricova a informat Consiliul Județean Suceava în legătură cu demararea unui proiect cultural, care urmează să fie dezvoltat în parcul Central al orașului Criciva, intitulat Aleea Domnitorilor, și care se referă la realizarea și amplasarea în parc a 10 busturi ale celor mai de vază domnitori români. Pentru implementarea acestui proiect, administrația locală din Cricova propune participarea a 10 unități administrativ-teritoriale din România, respectiv 9 județe-Bacău, Botoșani, Buzău, Galați, Neamț, Iași, Suceava, Timiș și Vaslui și sectorul 4 București.
Implicarea celor 10 unități administrativ-teritoriale  din România presupune finanțarea realizării busturilor și a soclurilor aferente, pentru domnitorii români, județului Suceava revenindu-i statuia domnitorului Ștefan cel Mare.
Potrivit președintelui Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, în acest moment există baza legală pentru finanțarea realizării bustului domnitorului și a soclului aferent din cadrul proiectului Complexului Aleea Domnitorilor din Parcul Central din Cricova, ordinul stabilind pașii concreți care trebuie întreprinși pentru materializarea acestui demers.
În data de 13 august 2014, a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Ordinul Comun al ministrului Dezvoltării regionale și administrației publice și al ministrului finanțelor publice care aprobă procedura de finanțare a proiectelor propuse  de către autoritățile administrațiie publice locale din Republica Moldova, în baza acordurilor de finanțare încheiate cu autoritățile administrației publice locale din România.

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*