Descoperirile arheologice continuă la locuinţa Precucuteni din comuna Baia, datând din perioada 5.200-5.100 î.Hr.
Arheologii din Suceava, Republica Moldova şi Ucraina au făcut o nouă descoperire, scoțând la iveală capătul locuinţei care a fost găsită în timpul săpăturilor din 2013
Potrivit directorului Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, coordonatorul şantierului de la Baia, săpăturile arheologilor au scos la iveală peste trei sute de obiecte, unelte din piatră şi vase, din care două vase întregi, precum şi viţă-de-vie şi cereale.
Ursu a precizat că, în ceea ce priveşte viţa de vie, se aşteaptă rezultatele de laborator, care să precizeze dacă aceasta era sălbatică sau domestică.
Cât priveşte celelalte plante, între care cereale, acestea sunt analizate la rândul lor, în special pentru a se stabili dacă se verifică teoria profesorului Martin Kenneth Jones, de la Universitatea Cambridge, privind schimbul de cereale între agricultorii din Europa şi Asia, cercetător care a fost prezent şi el pe şantierul de la Baia.
Emil Ursu a subliniat că descoperirea este una din cele mai importante realizate în ultimii 40 de ani în arealul Precucuteni-Cucuteni- Tripolie, adică România-Republica Moldova-Ucraina. Ursu a menţionat că lucrările în acest şantier arheologic vor continua şi în anii următori și a adăugat că două piese similare se găsesc în judeţul Neamţ şi alte două lângă Odessa. Tot la Baia a ajuns și preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor care a apreciat munca depusă de echipa de arheologi și i-a asigurat de sprijin financiar în continuare în cercetările arheologice.