Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Astăzi se împlinesc 7 ani de la sacrificiul suprem al eroului sublocotenet post-mortem, Ion Grosaru, ucis în Irak

GrosaruIoan_02_rSâmbătă se împlinesc 7 ani de la sacrificiul suprem al eroului sublocotenet post-mortem, Ion  Grosaru, ucis în Irak. Eroul militar, originar din Păiseni, care și-a pierdut viața în teatrul de operații va fi comemorat de cei care l-au cunoscut și i-au apreciat adevărata valoare ca militar român pe câmpurile de luptă dar și ca poet. like-facebookEvenimentul  este  organizat de  Asociaţia Cultul Eroilor Suceava, Primăria Cornu Luncii şi Batalionul 32 Mircea și Scorpionii Galbeni Timişoara. Ion Grosaru ,caporal în Batalionul Mircea din Timişoara a căzut la datorie departe de ţară, în lupta pentru apărarea altora. În timpul misiunii de patrulare în sudul Iraqului, transportorul amfibiu blindat în care se afla militarul român a fost distrus de o mină antitanc. Răniţi uşor, membrii echipajului au reuşit să se salveze. Din nenorocire, caporalul Ion Grosaru n-a mai apucat să iasă din transportor, fiind ucis de explozia muniţiei de la bord.
 
comemorare_paiseni_4Sâmbătă,  în satul Păiseni, va avea loc o slujbă religioasă  la  mormântul eroului militar ucis în Irak și un eveniment comemorativ la Casa Memorială “Ion Grosaru”.   Casa memorială din Păiesni îi poartă numele și a fost transformată într-un  mic muzeu. pentru public: două camere şi un hol unde sunt expuse  obiecte personale, ţinuta militară purtată de erou în timpul exploziei tabului ucigas, decoraţii şi ordine ale Statului Roman, ale armatei SUA, Marii Britanii, primite de familie după moartea sa. Vizitatorii pot  găsi aici şi cărţile de poezie “Pasărea de ceară” şi “Chemare din necunoscut”, precum şi alte cărţi scrise de poet in cele două misiuni pe care le-a executat în Irak. Garda de onoare a fost asigurată Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni. Au fost depuse coroane de flori la monumentul din curtea casei memoriale din partea instituţiilor reprezentate la acest eveniment.
“În septembrie 2007, Ion Grosaru se afla în misiune de patrulare, tabul a trecut peste un dispozitiv artizanal şi s-a produs explozia. Eroul putea să se salveze singur dar nu a făcut acest lucru, şi-a salvat întîi colegii şi când trebuia să părăsească şi el tabul, muniţia din dotare a explodat şi i-a curmat viata. După aducerea acasă a corpului neânsufleţit, colegii din Batalionul 32 Mircea din Timişoara, împreună cu armata SUA şi a Marii Britanii, au construit  o cruce din granit alb şi au amplasat-o în tabăra unităţii. Când misiunea a fost încheiată colegii au adus crucea la Timişoara. După amenajarea casei memoriale din Păiseni, comandamentul batalionului împreună cu familia au hotărât să aducă această cruce la Păiseni să fie amplasată în curtea casei eroului. Patru militari, Plt. Flueraş Gabi, Cap. Loghin Danut, Cap. Tacina Iancu, Frt. Tomus Costel, au venit  la Paiseni şi timp de 4 zile au construit o platformă betonată şi au montat această  impunatoare cruce.”,  a spus maistrul militar principal Dumitru Davidel, organizator al evenimentului.grosaru mama si surori
Eroul din Păiseni
Eroul militar  , care şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de patrulare în 2007  în Irak, a fost îngropat în satul natal Păiseni, din judeţul Suceava. Ioan Grosaru s-a născut în Fălticeni, la 24 octombrie 1972, ca fiu al lui Dumitru şi al Ecaterinei Grosaru, al patrulea dintre cei şapte fraţi şi surori. Familia s-a mutat ulterior în satul Păiseni, comuna Cornu Luncii, din judeţul Suceava. După absolvirea unei scoli profesionale din Satu Mare, în 1992, îşi satisface stagiul militar, fiind trecut în rezervă în 1993.Începând din 1995 se angajează, cu gradul de caporal, în Batalionul 32 Infanterie ,”Mircea” din Timişoara. Între lunile iunie şi noiembrie 2005 ia parte, alături de militarii Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab” (,,Scorpionii Roşii”), în cadrul Forţei Internaţionale de Securitate şi Asistenţă din Afganistan (ISAF), la operaţia de asigurare a desfăşurării alegerilor libere din această ţară.
Începand cu luna august 2007 participă la misiunea ,Iraqi Freedom”’. În dimineaţa zilei de 21 septembrie 2007 îşi pierde viaţa în timpul unei misiuni pe care o executa cu transportorul blindat. În timpul unei misiuni de patrulare în sudul Irakului, transportorul amfibiu blindat în care se afla militarul român a fost distrus de o mină antitanc. Răniţi usor, membrii echipajului au reuşit să se salveze. Din nenorocire, caporalul Ioan Grosaru n-a mai apucat să iasă din transportorul blindat, fiind ucis de explozia muniţiei de la bord.La aceeaşi dată este avansat post-mortem la gradul de sublocotenent, prin ordin al ministrului apărării. Preşedintele României i-a acordat, post-mortem, Ordinul Naţional ,,Steaua României”, în grad de cavaler, pentru militari, cu însemn de război.Ioan Grosaru nu a fost doar un militar destoinic şi curajos, ci şi un poet înzestrat. Versurile sale au fost postate, printre altele, pe www.poezie.ro,www.poezii.biz, www.agonia.ro. Este autorul a încă două volume de versuri, “Corabia din furtuna” şi „Peregrin la porţile deşertului”, precum şi al unui roman, “Fiica Pălimarului”, rămas în manuscris.
Drum spre eter
Pentru o clipă de rai, un secol de iad aş parcurge
Geneza privirii spre şansa tăcerii se stinge
Să simt înc-o dată eterul de smalţ care curge
Trezindu-mă în treacăt pe câte o frunză în sânge.
Aş bea câte-un pahar de vin la fiecare
Cântec al iluziei şi gând însetat la petrecere
Şi când voi fi istovit şi prăfuit de căutare
Am să păşesc albastru şi cuminte-n marea trecere.

(Ioan Grosaru – „Pasărea de ceară”, 2010, Editura Muşatinii)

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*