Vineri 03 Mai 2024, Actualizat acum 123 zile 12:00 am

Francezii vor să investească într-un siloz de cereale în judeţul Suceava. Vezi cu ce idei s-au întors fermierii suceveni după vizita în Franţa!

costan, nechifor, cjS-au întors cei 12 fermieri suceveni și cei doi reprezentanţi  ai instituțiilor agricole din județul Suceava care s-au aflat zilele trecute , într-o delegație de 3 zile în Franța, pentru un schimb de experiență,  la un parc agricol.
 Delegaţia a vizitat un parc agricol funcțional, în partea de vest a Franței, lângă Nantes. Ce au putut vedea fermierii suceveni este ceva care au văzut mulți români în străinătate, dar care nu se știe când va fi aplicabil în țara noastră. Cert este că  delegația s-a întors cu impresii pozitive și cu câteva idei. Directorul  Direcției Agricole Suceava, Vasile Costan, prosper fermieri la rândul său,  și el uimit de ceea ce a văzut la francezi, a declarat, marți,  că unul din șefii Cooperativei Cavac din Franța va veni, în perioada 23-25 octombrie, în județul Suceava, într-o vizită oficială pentru a cunoaște zona deși fermierii cu care au stat de vorbă acolo aveau habar de agricultura românească.
like-facebookSe pare că francezii intenționează să investească în județ într-un siloz pentru cereale, de mare capacitate numai că ei vor să aibă contacte cu o formă asociativă agricolă. Potrivit lui Costan, fermierii suceveni ar trebui să se asocieze până atunci într-o cooperativă agricolă sau parc industrial, urmând ca mai apoi să aibă  posibilitatea să-și desfacă produsele direct pe piața franceză.
Dorinţa noastră e să creăm un parc agricol mai mare, care să cuprindă şi judetele Botoşani şi Iaşi. După ce am discutat cu delegaţia care a fost în Franţa, înţeleg că entuziasmul e la cote ridicate. Când au ajuns în Franţa, partenerii de acolo ştiau ce înseamnă România şi Suceava, ca producţie agricolă”, a  spus Costan care își va expune impresiile pe tărâmul francez în cadrul reuniunii  Consiliului Consultativ Agricol Suceava. Un alt fermier din Bălcăuți a rămas impresionat de modul în care  este cultivată cânepa și care la noi este catalogată ca facând parte din categoria drogurilor și pentru care ai putea lua câțiva ani buni de închisoare dacă o cultivi fie și în lădițe în balcon sau în casă. Acțiunea fermierilor este sprijinită și de președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*