Duminică 19 Mai 2024, Actualizat acum 139 zile 12:00 am

Unii primari ai opoziției sucevene îşi pregătesc bagajele pentru a pleca la alte partide

Unii primari aflaţi în momentul de faţă în partide ale opoziţiei politice din judeţul Suceava îşi pregătesc deja bagajele pentru a-şi schimba formaţiunea politică. Calea le va fi deschisă de o Ordonanţă de Urgenţă pe care, potrivit unor surse, Guvernul României ar urma să o adopte în şedinţa de astăzi. Ordonanţa îi vizează direct pe primari, preşedinţii de Consilii Judeţene, consilierii locali şi judeţeni şi candidaţii supleanţi de pe listele electorale, care ar urma să aibă la dispoziţie zece zile pentru a-şi exprima opţiunea cu privire la partidul din care vor dori să facă parte, fără să-şi piardă funcţia.

Potrivit prevederilor legale care sunt în vigoare în momentul de faţă, aleşii locali care îşi schimbă partidul din partea căruia au fost aleşi îşi pierd şi funcţiile pe care le ocupă. Posibilitatea aleşilor locali de a migra de la un partid la altul a fost anunţată încă de la sfârşitul săptămânii trecute, la Suceava, de către vicepremierul şi preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea.

Acesta a spus că intenţionează să-i propună premierului Victor Ponta adoptarea unui act normativ prin care aleşii locali, primari, consilieri judeţeni şi şi locali, să aibă la dispoziţie o perioadă de timp în care să aleagă partidul din care vor să facă parte. Liviu Dragnea preciza că a primit foarte multe solicitări şi sesizări din ţară, de la mulţi primari, consilieri locali şi judeţeni şi preşedinţi de Consilii Judeţene, care au semnalat că devine din ce în ce mai pregnantă o situaţie, respectiv o anumită instabilitate în administraţia locală generată de apariţia unor partide, cum ar fi PMP, PLR, dar şi de situaţii precum ruperea USL sau apariţia ACL.

La nici o săptămână de la acest anunţ făcut de Liviu Dragnea, Guvernul României pare deja pregătit să adopte o Ordonanţă de Urgenţă prin care aleşii locali îşi vor alege partidele din care vor să facă parte. O asemenea ordonanţă va produce fără doar şi poate migraţii ale aleşilor locali suceveni de la un partid la altul, în special din cele aflate în opoziţie la cele care sunt la putere sau apropiate principalului partid de guvernământ, PSD. Asta cu atât mai mult, cu cât în judeţul Suceava există primari care în mandatul trecut au fost membri PSD, iar la ultimele alegeri locale au candidat din partea PDL. De asemenea, unii dintre actualii primari liberali au fost membri ai PSD, însă la alegerile din 2012 au candidat din partea PNL în cadrul USL. De altfel, migraţii sunt aşteptate din partea unor liberali care în momentul de faţă reclamă faptul că la alegerile locale din anul 2012 au fost aleşi candidând din partea USL, iar în momentul de faţă PNL s-a aliat cu „duşmanul” de la acel moment, PDL. O altă categorie de aleşi locali din partea cărora se aşteaptă să plece către partidele de guvernământ sau apropiate lor sunt cei care într-un fel sau altul au fost în conflict sau nu se mai înţeleg cu cei din conducerile judeţene ale partidelor de opoziţie. De asemenea, deşi dintre primarii cu care am vorbit ieri nici unul nu şi-a exprimat o opinie în acest sens, există posibilitatea ca o parte a aleşilor locali să migreze către Partidul Mişcarea Populară.

 

Lungu a declarat pentru prima dată că a simţit „o umilinţă maximă” când PDL şi-a anunţat alt candidat pentru Primăria Suceava

Unele dintre cele mai interesante afirmaţii cu privire la acest act normativ şi la efectele lui le-a avut primarul Sucevei, Ion Lungu, care la alegerile locale din anul 2012 a câştigat primăria municipiului reşedinţă de judeţ din partea PDL. Aflat la al treilea mandat de primar, Ion Lungu ne-a declarat că este împotriva migraţiei politice, însă „trebuie o singură unitate de măsură pentru toată clasa politică”. El a făcut referire la faptul că în momentul de faţă aleşii locali, primari, preşedinţi de Consilii Judeţene, consilieri locali şi judeţeni, îşi pierd mandatul în situaţia în care îşi schimbă partidul, însă nu acelaşi lucru se întâmplă şi cu parlamentarii.

„Trebuie făcută aceeaşi unitate de măsură pentru toată clasa politică. Astăzi nu este în ordine”, spune Lungu.

Întrebat ce va face în situaţia apariţiei unei astfel de Ordonanţe de Urgenţă, primarul Sucevei a vorbit, pentru prima dată, despre ceea ce a simţit atunci când PDL Suceava a anunţat un nou candidat pentru cea mai importantă primărie din judeţ.

„Trebuie spus foarte clar că ceea ce mi s-a întâmplat mie nu i s-a mai întâmplat nici unui primar de oraş mare din ţară. Am câştigat cea mai importantă primărie din judeţul Suceava, din partea PDL, şi la nici un an de la alegerile locale din 2012 partidul practic a lansat un nou candidat. Asta în condiţiile în care PDL avea deja în funcţie primarul Sucevei”, a spus Lungu.

El a făcut referire la faptul că PDL a anunţat că viitorul candidat propriu pentru funcţia de primar al Sucevei va fi liderul organizaţiei municipale, deputatul Ioan Balan.

Lungu a spus că nu a fost consultat atunci când PDL a lansat un nou candidat, subliniind că „nu cred că s-a mai întâmplat aşa ceva în România”. Ion Lungu a spus că acest lucru l-a făcut să „trăiască o umilinţă maximă” şi a mai adăugat că „vă las pe dumneavoastră şi las opinia publică să judece acest aspect”.

Revenind la ordonanţa pregătită de Guvern, Lungu a spus că actuala legislaţie face să se lucreze extrem de greu în Consiliul Local. „Consilierii locali nu au dreptul la opinie. Câteodată una discuţi cu ei, iar apoi primesc un telefon de la partid şi li se spune cum să voteze. Şi tot o singură persoană decide pentru ei. Nu o dată s-a întâmplat acest lucru şi, practic, aceşti consilieri nu mai au personalitate şi dreptul la propria opinie”, a declarat primarul Sucevei. El a mai spus că în momentul de faţă, consilieri locali riscă să-şi piardă aceste funcţii dacă nu votează cum li se dictează de la partid.

 

Primarul PNL din Cornu Luncii, Gheorghe Fron, îşi anunţă trecerea la PSD

Unul dintre primarii care au spus deschis că odată cu apariţia noii ordonanţe îşi vor schimba partidul este cel din Cornu Luncii, Gheorghe Fron. Acesta a fost ales primar din partea PNL, deşi înainte de ultimele alegeri locale a fost membru PSD. Fron a ajuns să candideze din partea PNL, în cadrul USL, deoarece candidatura pentru funcţia de primar din Cornu Luncii a revenit liberalilor. Gheorghe Fron ne-a declarat ieri că este de acord cu propunerea Guvernului.

„Era normal. Oamenii ne-au votat în cadrul USL. Şi dacă şefii de sus nu au înţeles, este greşeala lor. Ieşirea PNL de la Guvernare a fost o foarte mare greşeală şi, mai mult, am ajuns să ne aliem cu duşmanul. Eu am votat împotriva fuziuni cu PDL, pentru că am plecat cu nişte oameni la drum şi acum ne trezim alături de alţii. Iar PNL va pierde cu asta”, a spus Fron. El a afirmat că în mod sigur va reveni în cadrul PSD, pentru că „trebuie să merg cu cei care mi-au fost alături în campania electorală”.

Alături de PSD este şi primarul din Mălini, Petru Nistor, care a mai fost membru al acestui partid înainte de ultimele alegeri locale. De precizat că la alegerile din 2012, Petru Nistor a fost reales în funcţia de primar din partea PDL. Nistor a precizat că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului este bună  pentru clarificarea problemelor în Consiliile Locale unde majorităţile au fost schimbate în urma modificărilor de pe scena politică. „Eu nu mi-am schimbat partidul. Am candidat ca simpatizant PDL, dar eu am rămas în PSD, partid din care nu mi-am dat demisia”, a spus Petru Nistor atunci când a fost întrebat dacă va reveni la PSD, adăugând că la apariţia acestei ordonanţe „îmi voi renegocia poziţia”.

 

Primarul din Dumbrăveni spune că rămâne liberal şi că este de acord cu noua ordonanţă a Guvernului

La rândul său, primarul PNL din Dumbrăveni, Ioan Pavăl, a spus că o astfel de ordonanţă a Guvernului este normală, în condiţiile în care aleşii trebuie să aleagă unde vor să activeze, mai ales cei care au fost aleşi din partea USL. Ioan Pavăl a arătat că şi-ar fi dorit ca PNL să rămână în USL, dar în situaţia în care va fi adoptată o astfel de ordonanţă nu se va înscrie în PSD.

„Nu mă duc la PSD. Asta e clar. Rămân liberal”, a spus Pavăl. El nu a precizat dacă urmează să se înscrie în Partidul Liberal Reformator, însă a afirmat că „tot liberali sunt şi aceia”. Pe de altă parte, Ioan Pavăl a arătat că nu este corectă o astfel de ordonanţă, însă „când iei în calcul că întreaga scenă politică a fost bulversată prin ruperea USL, atunci este normală o astfel de decizie”. El a mai declarat că nu s-ar fi ajuns la o astfel de decizie dacă doi oameni nu ar fi decis ruperea USL şi ieşirea PNL de la guvernare.

Colegul său de partid, primarul din Siret, Adrian Popoiu, a spus că indiferent dacă apare sau nu o astfel de ordonanţă, un primar care cochetează cu alt partid poate să facă acest lucru fără nici o problemă, „însă asta dovedeşte ce clasă politică avem”. „Dacă vrei să faci antijoc poţi să o faci şi din partid. Aşa e la noi, deşi nu este normal”, a spus Popoiu. El a precizat că momentan nu ştie ce decizie va lua după apariţia unei astfel de ordonanţe a Guvernului.

Contactat telefonic, primarul din Gura Humorului, liberalul Marius Ursaciuc, a spus că nu vrea să facă nici o afirmaţie cu privire la această intenţie a Guvernului până când nu va vedea că va fi adoptată Ordonanţa de Urgenţă.

 

Primarul PDL din Salcea, Ilie Lungu, este împotriva ordonanţei prin care aleşii locali pot migra la alte partide

Unul dintre opozanţii Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului prin care aleşii locali îşi vor putea schimba partidele este primarul PDL din Salcea, Ilie Lungu. Acesta ne-a declarat că, din punctul său de vedere, cel mai bine este ca lucrurile să rămână aşa cum sunt în prezent. „Oamenii au votat unii candidaţi şi anumite partide. Odată cu migraţia politică electoratul nu se mai regăseşte în ceea ce a votat”, a spus Ilie Lungu.

Un alt primar contactat în cursul zilei de ieri a fost şi cel din comuna Fundu Moldovei, Tudor Zdrob. Ales primar din partea PNL, Tudor Zdrob a spus că nu îl interesează ordonanţa pe care Guvernul vrea să o dea pentru aleşii locali şi nu se va folosi de prevederile acesteia. „Este pentru anumite interese politice, ţinând cont că este campanie electorală”. El a spus că „astăzi vorbind” nu se va folosi de această ordonanţă, dar urmează să mai aibă consultări şi întâlniri cu ceilalţi colegi.
Sursa: Monitorul de Suceava


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*