Sâmbătă 20 Aprilie 2024, Actualizat acum 110 zile 12:00 am

Activităţi preventive de informare a turiştilor, dar şi sancţiuni de peste 80.000 lei aplicate agenţilor economici care nu au respectat legea

Având în vedere potenţialul turistic al judeţului, în perioada iulie – octombrie 2014, poliţiştii suceveni desfăşoară campania de prevenire a infracţionalităţii ,,Turism în Siguranţă”.

Campania vizează informarea cu privire la măsurile preventive ce trebuie adoptate în legătură cu diverse segmente infracţionale (tâlhării, furturi din auto, din genţi şi buzunare, din camerele de hotel, înşelăciuni).

În perioada 14 – 15 august, având în vedere activităţile organizate în cadrul Festivalului de Artă Medievală ,,Ştefan cel Mare” la Suceava poliţiştii de prevenire, împreună cu poliţişti din structurile de ordine publică au desfăşurat activităţi de informare şi responsabilizare a turiştilor aflaţi pe raza municipiului Suceava.

Turiştii, dar şi sucevenii prezenţi la activităţi au primit din partea poliţiştilor afişe şi pliante cu recomandări preventive pe linia prevenirii tâlhăriilor şi  a furturilor din auto şi genţi şi buzunare.

Au fost distribuite peste 500 de materiale preventive, comercianţii aflaţi în zonele frecventate de turişti fiind, de asemenea instruiţi cu privire la respectarea legislaţiei în domeniul actelor de comerţ.

Activităţile preventive au fost completate şi de acţiuni de constatare ale structurilor operative, la data de 14 august poliţiştii Serviciului de Investigare a fraudelor – IPJ Suceava, organizând o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii actelor de comerţ ilicit, fiind verificate 94 de societăți comerciale, întreprinderi familiale/individuale, persoane fizice autorizate.

Au fost aplicate 22 de sancţiuni contravenţionale, toate la Legea nr.12/1990 republicată – privind legalitatea actelor de comerţ, în valoare de 83.000 lei;

Au fost confiscate bunuri  în valoare de 3.440 lei, constând în articole de îmbrăcăminte şi bunuri industriale, ţigări, băuturi spirtoase, cafea etc.

De asemenea, au fost constatate şi 2 infracţiuni, ambele privind mărcile.

Spre exemplu, un bărbat de 27 de ani, din municipiul Suceava, a fost depistat în timp ce oferea spre comercializare, articole de îmbrăcăminte purtând denumirea unor mărci înregistrate şi protejate în România, fără a deţine certificate de calitate sau conformitate, existând suspiciuni că produsele ar fi contrafăcute. Au fost ridicate mai multe produse constând în articole de îmbrăcăminte, în vederea expertizării de către titularii de mărci.

În cauză s-a întocmit dosar penal ce va fi soluționat procedural.

Pentru ca zilele libere din perioada de vară, fie concediu, vacanţă sau doar weekend să fie reuşite, poliţiştii suceveni vă readuc în atenţie o serie de măsuri pe care le puteţi lua, pentru a vă feri de infractori:

PROTEJAŢI-VĂ BUNURILE PERSONALE ATUNCI CÂND VĂ RECREAŢI!

 

Poliţiştii vă recomandă să acordaţi o atenţie sporită lucrurilor personale, atunci când mergeţi să vă relaxaţi, în timpul ieşirilor la iarbă verde, la piscine, ştranduri.

Păstraţi mereu în raza vizuală, pentru supraveghere, pătura, banca sau locul în care aţi lăsat obiectele personale! Încercaţi să lăsaţi întotdeauna o persoană de încredere la locul respectiv.

 

Nu lăsaţi obiectele de valoare – bijuterii, portmonee, telefoane mobile – la vedere pe plajă!

 

Cu un plus de vigilenţă însă, vă puteţi bucura de vacanţă, feriţi de evenimente neplăcute!
ÎN STAŢIUNILE TURISTICE:

 

Când aţi ajuns la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate lângă maşină. Nu expuneţi sumele de bani pe care le deţineţi!

 

Manifestaţi grijă faţă de bunurile dumneavoastră! Este indicat să aveţi în portofel doar suma de bani necesară pentru cheltuielile curente.

 

Păstraţi portofelul/geanta în faţa dumneavoastră, aproape de corp, cu deschiderea către interior!

 

Evitaţi să păstraţi codul PIN alături de card! Dacă v-a fost sustras cardul, anunţaţi banca despre acest lucru.

 

 

Lăsaţi-vă lucrurile de valoare, banii, documentele în seiful hotelului! Luaţi la dumneavoastră numai sumele necesare efectuării plăţilor curente!

 

Dacă vi s-a repartizat o cameră la un etaj inferior, nu lăsaţi geamurile deschise! Este calea cea mai uşor accesibilă hoţilor!

 

Închideţi uşile de la balcon/terasă (acestea pot fi uşor escaladate)!

 

În cazul în care aţi fost victima unei infracţiuni de furt din locuinţă/cameră de hotel, încercaţi pe cât posibil să nu pătrundeţi în locul faptei, întrucât riscaţi să distrugeţi probe care pot duce la identificarea autorilor.

 

CÂND PLECAŢI DE ACASĂ:

Încercaţi să creaţi aparenţa că se află cineva în locuinţă, prin instalarea unor dispozitive de aprindere şi stingere automată a luminilor în locuinţă sau colectarea frecventă a corespondenţei, de către un vecin sau o persoană de încredere.

 

Rugaţi un vecin să vă supravegheze locuinţa. Nu lăsaţi sume mari de bani sau valori în casă.

 

Nu postaţi pe reţelele de socializare mesaje din care să reiasă că sunteţi departe de casă, întrucât poate constitui o invitaţie pentru hoţi!

 

SIGURANŢA AUTOTURISMULUI:

 

Stabiliţi cu exactitate traseul, prevăzând locurile de popas sau de staţionare pe timpul nopţii.

Dacă doriţi să vă odihniţi puţin, nu opriţi în locuri necunoscute şi mai ales izolate. Căutaţi popasurile special amenajate în acest sens. Parcaţi autoturismul într-un spaţiu bine iluminat sau păzit, închideţi geamurile şi asiguraţi-vă că l-aţi încuiat.

Atunci când opriţi, fie şi pentru un scurt popas, nu lăsaţi cheile în contact şi asiguraţi-vă că aţi închis portierele şi geamurile. Obiectele de valoare lăsate la vedere în maşină (genţi, poşete, telefoane mobile, laptopuri, camere video, bagaje) pot fi tentante pentru hoţi.

 

Indiferent de perioada pentru care părăsiţi autovehiculul, nu uitaţi să conectaţi sistemul de alarmă.

 

Nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante.

 

Dacă traseul este mai lung, e bine să vă căutaţi cel puţin încă un partener de drum pentru a vă ajuta le nevoie.

 

Fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul. Nu luaţi în maşină persoane necunoscute şi mai ales pe timpul nopţii.

 

DACĂ EFECTUAŢI UN SEJUR ÎN AFARA ŢĂRII:

 

Dacă decideţi să vă petreceţi concediul în altă ţară, interesaţi-vă din timp cu privire la legislaţia statului respectiv, la procurarea adreselor, telefoanelor ambasadelor/consulatelor României, informaţii puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe, pe site-ul www.mae.ro.

 

Informaţi-vă cu privire la moneda de schimb a ţării de destinaţie şi efectuaţi schimbul valutar înainte de plecare. În cazul în care moneda naţională este greu de achiziţionat, puteţi realiza schimbul valutar în euro sau dolari.

 

Dacă urmează să călătoriţi cu avionul, pe eticheta bagajelor dumneavoastră, treceţi-vă doar numele şi numărul de telefon.

 

Alegeţi cu atenţie agenţia de turism de la care urmează  să achiziţionaţi biletele pentru sejurul dorit. Căutaţi referinţe despre aceasta întrucât au fost situaţii în care ofertele “generoase” erau, de fapt, înşelătorii!

 

Pentru orice situaţie care poate constitui o urgenţă, apelaţi serviciul unic de urgenţă 112!


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*