Vineri 17 Mai 2024, Actualizat acum 137 zile 12:00 am

Zeci de mii de credincioşi aşteptaţi în pelerinaj la Cacica şi Mănăstirea Putna

Zeci de mii de credincioşi sunt aşteptaţi la Basilica din Cacica şi la Mănăstirea Putna cu ocazia cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

În   jurul sanctuarului de la Cacica  se formează  o adevărată tabără cu sute de corturi, iar alţii dorm pe jos sub cerul liber. În mod oficial, pelerinajul se deschide  în ziua de 14 august, la ora 10.00, în ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, printr-o celebrare peniteţială care îi are   ca protagonişti pe pelerinii deja sosiţi. La ora 12.00, în aceeaşi zi, are loc  loc Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului. Sărbătoarea începe  ca în fiecare an, cu pelerinajul a sute de tineri din toate diecezele catolice, care au străbatut pe jos drumul Păltinoasa-Cacica, purtând steagurile parohiilor de unde provin.

Oameni se împărtășesc, i-au apă sfinţită şi busuioc şi  se roagă Feciorei Maria pentru sănătate, belşug  şi putere . Pelerinii  vin  pentru a-i aduce o cinstire deosebită Mariei cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Miile de credincioşi veniţi  participă  la slujba marianne pontificală urmată de  ritualul încredinţării luminii . Un moment emoţionant al acestei celebrări îl constituie  procesiunea cu lumânările aprinse  în timp ce miile  de glasuri ale celor prezenţi spun din  tot sufletul refrenul: “Ave, ave, ave Maria!”. Prima zi a sărbătorii se  încheie cu o  impresionantă procesiune a luminârilor, tabloul fiind asemănator celui din noaptea de Paşti. În data de 15 august, pelerinii vor asista la celebrarea  sfintei  liturghii solemne pontificală.

 

La Mănăstirea Putna sunt aşteptaţi mii de pelerini din toată ţara pentru a participa  la cel mai  important moment al  acestui lăcaş istoric, Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului şi hramul  mănăstirii. Slujba religioasă va fi oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu IPS Piemn, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

La slujba religioasă sunt aşteptaţi  în număr mare şi preoţi din  Bucovina de Nord şi Basarabia.   Slujba religioasă va fi oficiată de un sobor de  preoţi în  frunte cu IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

Mănăstirea Putna rămane, de peste cinci veacuri, un important punct de reper spiritual, istoric şi cultural al unei lumi aflate în frământarea istoriei. Mănăstirea a fost numită de  luceafărul poeziei româneşti, Mihai Eminescu: Ierusalim al neamului românesc deoarece aici îşi  are mormântul  domnitorul Moldovei,  Ştefan cel Mare şi Sfânt. Pelerinii spun că ruga la biserica binecredinciosului voievod al Moldovei, Ştefan cel Mare şi Sfânt este aducătoare de sănătate, mai ales ca în aceste zile, puterea sfântă a domnitorului muşhatin este mai mare decât în celelalte zile ale anului.Dupa sfânta liturghie pelerinii  participă la hramul  mănăstirii  pentru care gazdele au pregătit ciorba de peşte, sarmale şi vin.

 

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*