Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

Audieri maraton la DNA Suceava în dosarul subvenţiilor ilegale. „Avem şapte vaci, însă ne-am trezit că am fost trecuţi eu şi soţul meu cu câte şapte fiecare”

Audieri maraton la DNA Suceava în dosarul subvenţiilor acordate ilegal la Agenţia pentru Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava. Zeci de fermieri sunt audiaţi, iar nu mai puţin de 16 inspectori de la serviciile DNA din ţară au fost detaşaţi de marţi la Suceava pentru a clarifica dosarul subvenţiilor acordate  ilegal.

„Noi avem şapte vaci, însă ne-am trezit că am fost trecuţi eu şi soţul meu cu câte şapte fiecare.  Nu am luat bani decât pe şapte şi am dat şi 100 de euro să fiu trecută la subvenţie”, ne-a spus o femeie din Horodnic, care a ieşit, miercuri, de la audieri de la sediul DNA.

Femeia spune că au fost chemaţi la audieri şi săteni care nu aveau animale, dar erau trecuţi că au şi  ar fi luat subvenţie.
De asemenea, mai mulţi fermieri au acuzat că în timp ce alţii primeau subvenţii la discreţie, mulţi dintre ei erau întorşi din drum atunci când îşi duceau dosarele spre aprobare.

Serviciul Teritorial Suceava al DNA a demarat, pe 4 iunie 2014, în urma unei anchete iniţiate de la începutul anului, descinderi la sediul APIA Suceava, la sediul central al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură central, din municipiul Bucureşti, la DSVSA Suceava, dar şi la alte câteva locaţii din judeţele Suceava, Iaşi şi Dâmboviţa, în scopul destructurării unui grup infracţional a cărei conducător era chiar directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldovanu, care, împreună cu mai mulţi complici – funcţionari publici din instituţia unde lucrează, alţi funcţionari de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, medici veterinari şi apropiaţi, au pus la cale o strategie prin care parohii şi mănăstiri, entităţi deţinătoare de teren agricol ori de animale, dar şi alţi fermieri, au încasat nejustificat bani din bugetul european în contul subvenţiilor oferite pentru sectorul zootehnic ori pentru suprafaţa de teren exploatată agricol.

Valoarea prejudiciului produs prin înscrieri în fals în baza de date a APIA central, operaţiune efectuată în serverul central de către lucrătorii Agenţiei de plăţi de la Suceava, depăşeşte 5 milioane de lei ( aproximativ 1,2 milioane de euro).
Procurorii DNA Suceava au dispus începerea şi apoi extinderea urmăririi penale in rem, pentru infracţiunile de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, înşelăciune, dare de mită, luare de mită, spălare de bani şi folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. 

Cercetările în acest dosar vizează admiterea la plată a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri, ce nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate, arată procurorii.
Anchetatorii susţin că, pentru obţinerea ilegală de subvenţii în domeniul zootehnic, doctori veterinari din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Suceava, în complicitate cu doctori veterinari concesionari, au înfiinţat exploataţii fictive de creştere a animalelor pe numele unor fermieri, le-au înregistrat în Registru Naţional al Exploataţiilor şi în Baza Naţională de Date a ANSVSA, în vederea obţinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor care se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic.

Astfel, pentru îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, doctorii veterinari suspectaţi în acest dosar ar fi modificat, în Baza Naţională de Date a ANSVSA – SNIIA, data înfiinţării exploataţiilor sau a mişcărilor de animale, în unele cazuri fiind utilizate exploataţii virtuale.
Totodată, potrivit procurorilor, având în vedere cercetările efectuate de DNA Suceava începând cu luna decembrie 2013, reprezentanţi ai APIA Suceava şi APIA central au făcut o serie de demersuri astfel încât să facă dificile acţiunile de control ale persoanelor sau institiţiilor abilitate ori au încercat să transfere responsabilitatea pentru prejudiciu exclusiv în sarcina solicitanţilor subvenţiilor.

“În acelaşi context, medicii veterinari concesionari au falsificat documente pentru a induce în eroare echipele de control, i-au instigat pe fermieri la mărturie mincinoasă referitor la faptul că au deţinut animalele pentru care au fost depuse cereri de subvenţie, dar că între timp le-au tăiat şi consumat”
, a precizat DNA.

Loading...

loading...

1 Comentariu

  1. ana says:

    In satul Brosteni com Draguseni doctorul veterinar a făcut subventii la foarte multe persoane care are una sau două bovine .eu am trei vaci cu lapte si când am făcut subventie doctorul mi a cerut 380 ron după două luni 220 când am făcut dosarul si m am dus la el pentru paşapoarte mi a cerut încă 240 întrebarea este : cu ce ma ajută pe mine statul român aca in condiţiile date subventia pe care încă nu am luat o am dat o la doctorul veterinar .sunt foarte descurajata pentu ca unii muncesc si alţii se folosesc de acea subventie

    Răspunde

Lăsați un comentariu

*