Localnicii din comuna suceveană Vama si-au facut frati in insula greceasca Evia. Sub egida ”Club for UNESCO of Piraeus and Islands”, la Vama a avut loc primul schimb cultural între partea greacă și cea română. Demersul a fost posibil datorită prof. Liviu Boșneag de la Clubul Copiilor din Câmpulung Moldovenesc, care a sesizat compatibilitatea culturală dintre grecii din Evia și bucovinenii vămeni și a propus colaborarea dintre părți.
O delegație de 50 de persoane din Evia au vizitat la sfarsitul saptamanii trecute comuna suceveana Vama. Din delegatie au facut parte din dansatori ai Ansamblului ”Sf. Ana” . Delegația a fost condusă de directorul cultural Nia Komboruzu din partea ”Club for UNESCO of Piraeus and Islands”, directorul Stilianu Stilianos al ansamblului ”Sf. Ana” și managerul coordonator cultural Afrodita Skendos.
Oaspeții greci au fost cazați la pensiuni din comună, au vizitat mănăstirile din zonă și alte câteva obiective culturale. Grecii s-au declarat încântați de ospitalitatea din Bucovina, zonă pe care au vizitat-o pentru prima oară și au ținut să reamarce, prin vocea directorului Komboruzu, compatibilitatea culturală, istorică și religioasă între cele două popoare.
Sâmbătă seară, dansatorii din Evia și Vama au susținut, la Căminul Cultural din comună, un spectacol folcloric. Dansatorii greci au etalat costume populare vechi de peste 150 de ani, cu accesorii originale din aur și au prezentat în aplauzele publicului vămean dansuri tradiționale grecesti. La rândul lor, vămenii din ansamblul ”Cetina” au prezentat cele mai frumoase costume populare vechi din comună, cântece și dansuri specifice zonei și au fost aplaudați intens de colegii greci
Primarul comunei Vama, Nicolai Baltag,in calitate de gazda, a primit o diplomă de onoare pentru contribuția la promovarea interculturalității, din partea președintelui ”Club for UNESCO of Piraeus and Islands”, Ioannis Maronitis. Delegatiile ,de o parte si de alta și-au dăruit reciproc coșuri cu produse tradiționale din zonele lor. Anul viitor, vamenii vor vizita Grecia urmand ca apoi sa fie derulate schimburi turistice și au fost facute deja, demersuri de înfrățire.