Luni 29 Aprilie 2024, Actualizat acum 119 zile 12:00 am

Noua Casă Polonă inaugurată în satul Pleşa

Uniunea Polonezilor din Romania a inaugurat, duminică,  în satul Pleşa din comuna Mănăstirea Humorului noua Casă Polonă. De la evenimentul inugural nu a lipsit,primarul din Manastirea Humorului, Constantin Moldovan, deputatul  polonezilor din Parlamentul României, Ghervazen Longher si episcopul romano catolic Petru Gherghel, care conduce Dieceza de Iași.
Deputatul Ghervazer Longher a declarat ca inevstitia a fost realizta exclusiv din banii Uniunii si se doreste ca aceasta sa fie locul în care comunitatea poloneză sa poate cultiva valorile transmise de înaintaşi , limba,  cultură,  traditiile . Totodata minoritatea polona trebuie sa pastreze identitatea natioala.  Oficialii au fost asteptati cu paine si sare de catre copii imbracati in costume traditionale .Panglica inaugurala a fost taiata de edilul comunei, deputatul Uniunii Polonezilor din Romania, deputatul Gherzaverz Longher si episcopul romano-catolic, aceasta din urma venit special la manifestare,
Tot duminică, locuitorii satului Plesa, majoritatea de etnie poloneza au sarbatorit 110 ani de la consacrarea bisericii din localitate cu hramul „Sfânta Ana”. Membrii comunităţii locale, dar şi oaspeţii  au participat la Sfânta Liturghie, după care a avut loc  un program artistic pus în scenă de formaţii din zonă.

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*