Joi 16 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

Sute de suceveni muşcaţi de câini

De la începutul anului, aproape 400 de persoane atacate de câini, majoritatea maidanezi au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava. Potrivit dr. Tiberius Brădăţan, directorul medical al unităţii medicale, din ianuarie şi până acum 380 de oameni au solicitat îngrijiri medicale după ce au căzut victime câinilor, mulţi dintre ei fără stăpân.


Victimele au necesitat vaccinare antitetanică şi antirabică. În câteva cazuri a fost nevoie şi de inocularea unei imunoglobuline specifice antirabice, care se administrează la persoanele adulte atunci când există certitudinea că animalul era turbat sau se ştie că pacientul provine dintr-un focar de turbare.

„Din cei 380 de pacienţi muşcaţi de câini, 96 erau copii, iar restul adulţi. Pe de altă parte, 313 din totalul pacienţilor, respectiv 248 de adulţi şi 65 de copii, au primit vaccinul antirabic. În alte 4 cazuri, pe lângă vaccinul antirabic s-a administrat şi serul profilactic Favirab, adică imunoglobulina specifică antirabică. Toţi cei 380 pacienţi muşcaţi de câini au beneficiat, fără excepţie, şi de vaccinul antitetanic”, a precizat dr. Tiberius Brădăţan.

Tratamente de 100 euro
Costurile pe care le presupune tratamentul acestor persoane sunt consistente. Numai pentru o singură persoană muşcată de un câine, comunitar sau nu, tratamentul ajunge sau chiar depăşeşte 100 euro, iar terapia este de lungă durată. Acesta constă în vaccinarea antitetanică şi antirabică, ultima incluzând 5 injecţii, asociată uneori unui număr de două doze de imunoglobulină antirabică. „O singură fiolă de vaccin antirabic costă 63,26 de lei, iar una de imunoglobulină antirabică 232,01 lei. Un vaccin antitetanic care se administrează obligatoriu în astfel de cazuri, odată cu serul antirabic sau cel profilactic cu imunoglobină, costă 43,16 lei. În cadrul unei terapii obişnuite este nevoie de 5 inoculări cu vaccin antirabic şi una cu vaccin antitetanic, ceea ce înseamnă costuri de 359,46 de lei pentru un singur pacient. La persoanele care primesc şi imunoglobina specifică antirabică costurile se ridică la 548,31 de lei”, a explicat dr. Tiberius Brădăţan.

Numai în luna iunie, 53 de persoane au solicitat asistenţă medicală la Spitalul Judeţean după ce au fost muşcate de câini, mulţi dintre pacienţi reclamând că au fost atacaţi de maidanezi.

Sursa: evenimentul


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*