Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Suceava şi Botoşaniul au cea mai ridicată incidenţă din ţară în privinţa infecţiei cu virusul hepatitei C

Statisticile arată că în judeţele Suceava şi Botoşani sunt depistate cele mai multe persoane infectate cu virusul hepatitei C. Medicii spun că, de cele mai multe ori, pacienţii ignoră simptomele bolii.

Managerul Institutului “Matei Balş” din Bucureşti, Adrian Streinu-Cercel, a venit în cursul acestei săptămâni la Iaşi pentru a lansa şi în Moldova programul naţional de testare gratuită pentru hepatita B, C şi virusul HIV. Este vorba despre un proiect care va începe efectiv în jurul datei de 1 iulie şi va continua până pe 30 aprilie 2016. Proiectul “Îmbunătăţirea prevenirii şi controlului HIV/SIDA şi hepatitei B şi C în România” este finanţat de Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 – 2014 şi are o valoare de aproximativ 1.300.000 de euro, cofinanţarea asigurată de statul român fiind de 15%. 34.000 de persoane din toată ţara ar urma să fie testate gratuit în intervalul celor doi ani, în fiecare judeţ existând 9 medici de familie care vor selecta pacienţii pentru verificare. Iaşiul, ca şi celelalte oraşe universitare din ţară, va juca rolul de centru regional.

Medicul Streinu-Cercel spune că proiectul vizează eliminarea virusului hepatitei C într-o perioadă cuprinsă între 5 şi 10 ani. În aceeaşi perioadă ar urma să se reducă la sub 1% din populaţia România numărul persoanelor infectate cu virusul hepatitei B. În momentul de faţă, incidenţa îmbolnăvirilor cu virusul hepatitei C este de 4,6% pe plan naţional, dar în regiunea Moldovei se regăsesc cele mai multe cazuri, peste media naţională. Specialiştii spun că cele mai numeroase cazuri sunt în judeţele Suceava şi Botoşani, iar mulţi dintre bolnavi ignoră simptomele acestei afecţiuni grave. “În proporţie de circa 80%, aceste forme de hepatită sunt forme sub clinice. Omul se simte puţin mai obosit, îl trage puţin la somn, mai cască pe la serviciu, nu e niciun fel de problemă, spune că a avut prea mult de muncă. Se duce acasă liniştit,” a explicat Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului ”Matei Balş” Bucureşti. Prin acest program se doreşte crearea unui registru naţional cu toţi pacienţii care suferă de hepatită.

“Noi estimăm pe o rată de vindecare care să depăşească 98 la sută populaţia generală,” a adăugat profesorul Adrian Streinu-Cercel. Un accent deosebit se pune şi pe stoparea transmiterii virusului HIV de la mamă la copil. Vizate sunt tinerele cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani, care pe lângă testările gratuite vor beneficia şi  de consiliere. Mariana Mărdărescu, coordonator Compartiment de Evaluarea şi Monitorizare a Infecţiei HIV/SIDA în România: “99,9 la sută dintre cei 4,2 la sută copii care au reprezentat copii infectaţi HIV, au fost depistaţi după naştere, în sensul că femeia nu a fost testată în timp util şi, din păcate, ceea ce înseamnă măsurile de prevenire a transmiterii de la mamă la copil au fost luate cu întârziere.” Anul trecut, aproape 800 de persoane au fost depistate cu HIV, iar 31 la sută dintre ele eraconsumatoare de droguri injectabile.

Sursa: Adevarul


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*