Miercuri 15 Mai 2024, Actualizat acum 135 zile 12:00 am

Bucovina transformată în loc de pelerinaj de Sânziene. Sunt aşteptaţi credincioşi din întreaga ţară !

Zeci de mii de pelerini sunt aşteptaţi  marți, 24 iunie,  la hramul mănăstirii  Sf Ioan cel Nou din   Suceava, dar şi la procesiunea raclei sfîntului cu acelaşi nume.

Slujba religioasă va fi oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Mitropolitei Moldovei şi Bucovinei,  ÎPS Teofan precum şi şi arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, dar şi arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie.

Pelerinii încep să vină ca în fiecare an cu o zi înainte  pentru a se închina  la Sfîntul Ioan, mucenic considerat a fi patronul spiritual al secularei Cetăţi de Scaun.

Potrivit tradiţiei, marți,  de la ora 11:00, racla cu moaştele Sf. Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava va fi scoasă din mănăstire şi va fi purtată de preoţi pe principalele străzi ale Sucevei.

La slujba religioasă de la mănăstirea Sf. Ioan, precum şi la procesiune sunt aşteptaţi să participe câteva  zeci de mii de persoane. Racla cu moaşte va fi purtată de bărbaţi  pe umeri, de-a lungul principalelor artere ale oraşului, cu popasuri în dreptul celor mai mari lăcaşuri de cult. Ca în fiecare an, aproximativ două ore , jandarmii vor veghea , de o parte şi de cealaltă a raclei, ca nici o persoană să nu treacă pe dedesubt, măsura de siguranţă impusă deoarece credincioşii pîndesc  un moment în care să poată profita de neatenţia preoţilor ocupaţi cu paza raclei. Credincioşii  cred că sub raclă există puteri deosebite care tămăduiesc bolile şi feresc de suferinţe şi că acesta este unicul moment în an în care pot trece pe sub moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Dupa obicei, racla va fi  scoasă  din biserica Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou luni  dimineaţă şi aşezată într-un baldachin împodobit.  Luni seară, preoţii vor săvârşi slujba de binecuvantare pentru priveghere, timp în care sute de pelerini s-au străduit să atingă moaştele cu buchete de sânziene, busuioc, tămâie, untdelemn, ştergare, haine etc., în speranţa că se vor vindeca de boli. Din porunca voievodului Alexandru cel Bun, racla cu moaşte a poposit la Suceava în 1402, adusă de la Cetatea Albă, chiar în ziua de Sânziene (deşi mucenicul este preacinstit pe 2 iunie). Voievodul, auzind despre minunile sfantului, s-a gândit că oştenii care luptau pentru independenţa statului moldovean vor fi astfel ocrotiţi. Prin puterea lui Dumnezeu şi prin mijlocirea sfântului, Bucovina a fost ocrotită, iar localnicii şi-au întărit credinţa ortodoxă.

La sărbătoarea Sfîntului Ioan cel Nou de la Suceava vin credincioşi din toată ţara dar mai ales din judeţul Maramureş pentru a se ruga şi a se închina la  sfînt.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*