Vineri 17 Mai 2024, Actualizat acum 137 zile 12:00 am

Noi reguli privind munca zilierilor

Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Romeo Butnariu

Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Romeo Butnariu

Începând de pe 17 iunie , au intrat în vigoarea noile prevederi legale privind munca zilierilor. Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Romeo Butnariu a spus că, în conformitate cu modificările şi completările aduse legislaţiei anterioare, beneficiarul muncii lucrătorilor „cu ziua” este obligat să asigure acestora securitatea şi sănătatea în muncă; instruirea cu privire la măsurile de prevenire şi protecţie; să solicite prin semnătură, o declaraţie privind starea sănătăţii lucrătorului; să pună la dispoziţie echipamente de muncă adecvate şi să asigure, în mod gratuit, echipamente individuale de protecţie.

Un aspect foarte important, relevă şeful ITM Suceava, este cele referitor la obligaţia care revine agenţilor economici, aceea de a comunica, de îndată, orice eveniment în care au fost implicaţi zilierii şi să înregistreze accidentele de muncă suferite. „În situaţia producerii unui eveniment care are ca urmare accidentarea sau decesul zilierului, beneficiarul este obligat să asigure, din fonduri proprii, cheltuielile necesare îngrijirilor medicale ori, după caz, ale înmormântării, în cazul în care evenimentul s-a produs din vina beneficiarului”,  a spus Romeo Butnariu.

Pe de altă parte, inspectorul şef sucevean accentuează că mărimea remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mic decât valoarea pe oră a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi se acordă la sfârşitul fiecărei zile de lucru ori la finele săptămânii.

Munca necalificată cu caracter ocazional se poate presta în următoarele domenii: agricultură, vânătoare şi servicii anexe, cu excepţia crescătorilor de animale în sistem semiliber, tradiţional şi transhumanţă; silvicultură, cu excepţia exploatări forestiere; pescuit şi acvacultură; colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase; recuperarea materialelor, precum şi în comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor.

Zilierii pot presta şi în organizarea expoziţiilor, târgurilor şi congreselor; publicitate; activităţi de interpretare artistică-spectacole; activităţi suport pentru interpretarea artistică şi gestionare a sălilor de spectacole; în cercetare-dezvoltare în ştiinţe sociale şi umaniste(săpături arheologice), dar şi în sere, spaţii verzi, parcuri şi grădini zoologice. Nu în cele din urmă, modificări apar la capitolul privind răspunderea contravenţională şi în ceea ce priveşte conţinutul celor două anexe ale legii care vizează formatul registrului de evidenţă.  Legea nr. 18/2014 modifică şi completează Legea nr. 52 din aprilie 2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*