Firma de salubritate a omului de afaceri Silviu Prigoană face curăţenie în bătaie de joc în municipiul Suceava. Aspectul se vede cu ochiul liber. Mai multe străzi din cartierele Zamca şi George Enescu erau pline, ieri, de gunoaie. Situaţia nu este singulară, ci se tot repetă de mai bine de un an, spun oamenii.
„Iarna mai este cum mai este, dar vara, când se face cald, mirosul emanat de gunoaie te dă pe spate”, ne-a declarat Sergiu Miron. Bărbatul locuieşte în apropierea Catedralei de pe Mărăşeşti şi ne-a spus că maşinile Rosal nu vin niciodată mai devreme de ora 12.00, scrie ziarulevenimentul.ro
Din păcate, acesta nu este singurul motiv de nemulţumire al oamenilor. De pe unele dintre străzile oraşului, coşurile de gunoi lipsesc cu desăvârşire. Un exemplu este strada Cernăuţi, care face legătura dintre Iţcani şi centrul oraşului. Coşurile de gunoi insuficiente sunt şi în spaţiile de joacă din cartierele Burdujeni şi Obcini. De altfel, părinţii copiilor atrag atenţia frecvent cu privire la acest aspect, pentru că micuţii nu au unde să arunce gunoiul. „L-am tot învăţat pe Andrei care are cinci ani să nu arunce pe jos. I-am spus să arunce hârtia de la bomboane la coşul de gunoi. Astăzi (n.r ieri) m-a întrebat la care coş că nu sunt coşuri de gunoi la locul de joacă”, ne-a declarat Lăcrămioara Anton.
Primăria se preface că plăteşte, gunoierii mimează că mătură
Contactat telefonic, Adrian Niculescu, directorul firmei Rosal, ne-a declarat că ordinea cartierelor în care se face curăţenie este stabilită de Primăria Suceava.„Săptămânal primim planul de la Primăria Suceava. Angajaţii de la Primărie ne spun când şi pe unde trebuie să facem curat. Nu putem ridica gunoiul de peste tot în acelaşi timp”, a spus Niculescu. Cât priveşte lipsa coşurilor de gunoi din oraş, directorul a recunoscut că Rosal trebuie să rezolve problema. Pe de altă parte, Adrian Niculescu a atras atenţia că Primăria datorează 25 de milioane de lei firmei Rosal. „Restanţa are aproape trei luni. Noi avem 170 de angajaţi, ne descurcăm greu cu salariile. Mai întârziem, ne mai ajută Bucureştiul”, a explicat directorul. Într-o altă ordinea de idei, Primăria Suceava se preface că plăteşte serviciile de salubritate, iar angajaţii firmei mimează că mătură.
2,5 milioane de euro, costul mizeriei din oraş
Din păcate, cel mai mult au de suferit sucevenii, care, ce-i drept nu se îngrămădesc să achite taxa de salubritate. Anul trecut, mai puţin de jumătate dintre locuitorii oraşului au trecut pe la casieria municipalităţii. Cea mai mare parte a facturilor către Rosal a fost achitată de primăria Suceava din alte fonduri, tot bani publici. Sumele nu sunt de lepădat. Curăţenia, sau mai bine spus mizeria din oraş, costă anual între 2 şi 2,5 de milioane de euro.
Firma Rosal face curăţenie pe bani grei în Suceava de 10 ani. În ultimii doi ani a lucrat în baza actelor adiţionale, pentru că a expirat contractul. După lungi tergiversări, Primăria Suceava organizează în sfârşit luna viitoare o nouă licitaţie pentru curăţenia oraşului.