Controversatul om de afaceri, Dumitru Morhan, președinte al Uniunii Democrate a Ucrainenilor, a fost reîncarcerat, vineri, după trei luni de libertate.
Înalta curte de Casație și Justiție l-a condamnat la 2 ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune. Inițial Tribunalul îl trimite pe Dumitru Morhan la 6 ani închisoare si 3 ani pedeapsa complementara a interzicerii exercitiului drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza II-a, lit. b si lit. c Cod penal, însă instanța superioară a decis schimbarea încadrării juridice și l-a condamnat la 1 an si 6 luni închisoare si 3 ani pedeapsa complementara a interzicerii unor drepuri drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b si g Cod penal.
În baza art. 38 alin. 1 Cod penal, art. 39 alin. 1 lit. b si art. 45 alin. 3 Cod penal aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea de 1 an si 6 luni închisoare si 3 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b si g Cod penal, pe care o sporeste cu 6 luni, inculpatul urmând sa execute pedeapsa de 2 ani închisoare si 3 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b si g Cod penal.
ÎCCJ a respins ca nefondat recursul formulat de Luca Nicusor împotriva aceleasi decizii. Înalta Curte de Casație și Justiție a mai obligat pe recurentul inculpat Luca Nicusor la plata sumei de 500 lei cheltuieli judiciare catre stat, din care suma de 300 lei reprezentând onorariul aparatorului desemnat din oficiu se va plati din fondul Ministerului Justitiei. Onorariul partial al aparatorului desemnat din oficiu în suma de 75 lei pentru recurentul inculpat Morhan Dumitru se va plati din fondul Ministerului Justitiei. Sentința a rămas definitiva.
Dumitru Morhan a fost condamnat de prima instanță – Tribunalul Suceava, la șase ani de închisoare în acest dosar de înșelăciune. Curtea de Apel a trimis cauza înapoi spre rejudecare la instanța de fond – Tribunalul Suceava. În data de 10 octombrie 2011, Tribunalul Suceava s-a pronunțat, condamnându-l pe Dumitru Morhan la șase ani de închisoare și interzicerea drepturilor civile pe o perioadă de trei ani precum și la un an și jumătate de închisoare pentru complicitate improprie la evaziune fiscală. Judecătorii instanței de fond au decis că omul de afaceri sucevean va trebui să execute pedeapsa cea mai grea – șase ani de pușcărie cu trei ani de interzicere a drepturilor civile, ca pedeapsă complementară, după executarea pedepsei principale.
În același dosar a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru înșelăciune Luca Nicușor, născut în Adâncata, cu domiciliul în Bucecea, județul Botoșani, administrator de firmă, cu antecendente penale. Al treilea actor din acest dosar – Constantin Ioan Ciobanu, născut în Suceava, cu domiciliul în Pătrăuți a fost condamnat de Tribunal la opt ani de închisoare pentru înșelăciune și evaziune fiscală. Tribunalul Suceava a mai stabilit atunci că Dumitru Morhan, în solidar cu Luca Nicușor este obligat să plătească suma de 2,9 miliarde de lei vechi către SC Select ‘95 SRL București și încă 620 de milioane de lei vechi cu titlu de comision către aceeași firmă, ambele sume urm=nd a fi actualizate cu indicele de inflație la care se va adăuga dobânda legală, până la data efectuării plății. În plus, fiecare inculpat era obligat să plătească statului suma de 110 milioane de lei vechi, cu titlu de cheltuieli judiciare. Conform noului cod penal, pedepsele pentru cei doi s-au diminuat semnificativ, în condițiile în care pedeapsa maximă pentru înșelăciune s-a redus de la 12 la trei ani
Conform rechizitoriului, în luna august a anului 2004, Dumitru Morhan împreună cu Nicușor Luca, a indus în eroare firma Select ‘95 SRL București, de la care a încasat în total 3,5 miliarde de lei vechi dar nu a livrat niciun fel de marfă. Este vorba despre produse de balastieră ce trebuiau furnizate de Irinest SRL. Dumitru Morhan i-a înlesnit lui Nicușor Luca, patronul firmei Adomir SRL, prin care s-a derulat înșelăciunea, legătura cu firma Select 95 SRL București. În fruntea firmei Adomir a fost instalat ca administrator de fațadă Constantin Ion Ciobanu, un tânăr de 20 de ani la acea vreme, cu serioase probleme psihice, confirmate de medici și care a fost convins să înregistreze în contabilitatea acestei firme activitatea comercială desfășurată cu SC Select ‘95 SRL București. În plus l-a determinat pe un angajat – Ionel Iordan, să întocmească în fals avizele de însoțire a mărfii , cunoscând că în mod real această marfă nu a fost niciodată livrată către firma bucureșteană.