Miercuri 08 Mai 2024, Actualizat acum 128 zile 12:00 am

Încep lucrările de reabilitare a Muzeului de Istorie din Suceava. Strada Ştefan cel Mare va fi parţial blocată!

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Alexandru Rădulescu,  şi directorul tehnic de la  General Construct, Doru Gheață , au semnat, luni, contractul cu finanţare europeană în valoare de aproape 22 de milioane lei.
Lucrările se vor întinde pe durata unui an şi jumătate şi vor fi executate în colaborare cu firmele  Loial Impex, Restaco, Con Bucovina  – toate din Suceava şi Grup Corint Alba Iulia. Obiectivele proiectului sunt consolidarea clădirii muzeului, înfiinţarea unui punct de informare turistică şi, implicit, creşterea numărului de vizitatori.
“Am obţinut acest proiect pe ultima sută de metri a exerciţiului bugetar 2007 – 2013 atunci când au fost realocate nişte sume rezultate din economii.Practic, salvăm o instituţie şi o clădire de referinţă pentru judeţul Suceava prin acest proiect ! De 2 ani, de când sunt în Consiliul Judeţean, nu încetez să-mi exprim uimirea cum s-a putut ca o clădire emblematică să ajungă într-un real pericol de degradare fizicăDar important este că am reuşit să rezolvăm această problemă !, a spus Rădulescu.
După semnarea contractului, directorul tehnic al firmei  General Construct,  Doru Gheață, a precizat că durata de execuţie de 18 luni va fi  “o provocare pentru noi”,  astfel încât se va lucra în două schimburi. El a menţionat că jumătate din strada Ştefan cel Mare va fi închisă traficului rutier pentru a fi montată o macara.
Nu vom deranja instituţiile din preajmă decât cu minimul necesar, va fi un mic disconfort cu blocarea parţială a străzii, deoarece nu există alt acces pentru utilaje grele, totul se va face peste clădire. Vom reface şi vom completa drenurile pentru îndepărtarea apei de la fundaţii, se consolidează întreaga clădire cu tiranţi metalici, se consolidează pereţii, se recompartimentează parţial, se mansardează corpul de deasupra Arhivelor Naţionale.
În curtea interioară se contruieşte un corp nou de clădire în care vor fi birourile, iar în curtea interioară dintre blocurile de pe strada Ana Ipătescu şi curtea actuală un alt corp pentru laboratoarele de restaurare.
De miercuri vom evacua piesele mai grele din muzeu, cu echipamentele noastre le putem evacua, avem şi demolări consistente de făcut…”, a spus Gheață.

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*