Luni 06 Mai 2024, Actualizat acum 126 zile 12:00 am

Directorul general al APIA, pus în libertate

Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Gheorghe Benu, a fost pus, joi, în libertate, sub control judiciar. Magistraţii Curţii de Apel Suceava au dispus ca ancheta în cazul de corupţie în care este implicat Gheorghe Benu să aibă loc cu acesta în stare de libertate.

Aceeaşi măsură a fost luată şi faţă de directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu.

Procurorii DNA suceveni au cerut în contestaţiile depuse la Curtea de Apel arestarea preventivă pentru toţi cei patru principali inculpaţi în dosarul subvenţiilor europene acordate ilegal de APIA Suceava.

Directorul APIA, Gheorghe Benu, şi protejata sa, adjuncta de la APIA Suceava, arestaţi la domiciliu

Dupa deliberari , instanta a respins contestatiile DNA Suceava si a dispus punerea in libertate sub control judiciar a lui Gheorghe Benu si a Deliei Moldoveanu, in timp ce consilierul judeţean Ioan Piticari şi medicul veterinar Neculai Toma sunt cercetati in stare de libertate.

Pe de altă parte, deciziile procurorilor DNA  au fost  la rândul lor atacate cu contestaţii de persoane inculpate în dosar.

La Tribunalul Suceava  s-a judecat contestaţiile formulate de angajatele APIA Lya Chiriac, Ionela Melania Blanariu dar şi de fostul primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc, Constantin Gabriel Serban, împotriva măsurilor dispuse împotriva lor de procurori de instituire a controlului judiciar, cu interdicţie de a părăsi localitatea, contesatii ce au fost respinse de judecatori.

In scandalul subventiilor date ilegal de APIA procurorii suspectează o fraudă din fonduri europene de cel puţin 5 milioane de lei, produsă sub directa supraveghere a directorului adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, care aflându-se într-o relaţie mai mult decât amicală cu şeful APIA Central, Gheorghe Benu, a reuşit, împreună cu colegele sale de la Suceava să intre în baza de date a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, introducând date falsificate, astfel încât fermieri din judeţul Suceava, fie aceştia deţinători de teren sau crescători de animale, gospodari, agenţi economici, asociaţii, parohii ori mănăstiri, au obţinut ilegal subvenţii pentru terenul deţinut ori pentru animalele crescute, parte dintre acestea existente doar pe hârtie.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*