Deşi infracţiunile de înşelăciune săvârşite prin diverse moduri de operare au fost mediatizate în vederea cunoaşterii de către populaţie a cauzelor, condiţiilor şi împrejurărilor care au generat şi favorizat săvârşirea acestora, spre deosebire de alte infracţiuni, în aceste cazuri autorii se dovedesc a fi deosebit de inventivi, reuşind să găsească metode de a câştiga încrederea victimelor, lucru esenţial în reuşita acestora.
Nu doar „păcăleala” prin sms sau ,,metoda accidentului” fac parte din înşelăciuni, dar şi schimbul valutei la „negru”, achiziţionarea unor locuinţe prin diverşi intermediari, vânzarea de maşini de cusut pentru sume exorbitante, achiziţionarea de produse prin intermediul internetului, încasarea unor sume de bani prin afişarea unor calităţi oficiale sau lucrative (infractorii se prezintă ca reprezentanţi ai unor instituţii, încasatori Eon, ingineri metrologi, etc.), comercializarea unor aşa-zise ,,chilipiruri” sunt tot atâtea cazuri ce pot lăsa cetăţenii cu buzunarele goale.
Spre deosebire de alţi infractori, escrocii se caracterizează prin inteligenta, perspicacitate, simţul observaţiei şi al oportunităţii, aptitudini ce le permit sa-si adapteze modul de operare în funcţie de situaţie si de victimă.
Înşelăciunea, în oricare din variantele sale, este o infracţiune contra patrimoniului, constând în înşelarea încrederii participanţilor la raporturile juridice patrimoniale, fapt absolut intolerabil în cadrul acestora. În toate sistemele de drept înşelăciunea ori escrocheria este o faptă incriminată şi sever sancţionată. Scopul acestei reglementări este acela de a-i proteja pe cei ce îşi exercită cu bună-credinţă drepturile şi libertăţile economice şi comerciale.
Codul Penal al României reglementează la art. 244 înşelăciunea ca fiind inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust. Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
În primele 4 luni ale anului, la nivelul judeţului au fost sesizate 27 de înşelăciuni prin metoda şmen, accident, premiu, înşelăciuni prin vânzare pe site-uri electronice, verificare apometre, etc.
7 înşelăciuni au fost prin metoda accidentului, 7 prin metoda şmen, 3 prin metoda premiu, 2 prin metoda cititului apometrelor, 2 prin site-urile de comercializare produse, 6 alte înşelăciuni (descântece, etc.)
Prejudiciul creat victimelor a fost de cca. 90.000 lei. Numai prin metoda ,,accidentului” victimele au fost înşelate cu peste 65.000 lei. Prin metoda şmen victimele au fost înşelate cu cca. 12.000 lei.
Pentru prevenirea unor astfel de fapte Compartimentul de analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava a demarat campania de prevenire a înşelăciunilor ,,ALO ! CAUT O VICTIMĂ…”
Scopul campaniei este creşterea gradului de siguranţă publică în rândul locuitorilor judeţului Suceava urmare a informării, responsabilizării şi conştientizării acestora privitor la infracţiunile de înşelăciune.
Beneficiarii campaniei vor fi locuitorii judeţului Suceava, din zonele rurale şi urbane, turiştii, dar şi studenţii şi elevii care se află la studii în unităţile de învăţământ sucevene. Vor fi vizate în special persoane care prezintă un grad de risc ridicat al victimizării (persoane vârstnice, familii ale căror rude lucrează în străinătate şi obişnuiesc să efectueze în mod regulat operaţiuni de schimb valutar, turişti, persoane care trăiesc în case izolate, etc). Se preconizează că în urma activităţilor de campanie vor fi peste 2000 de persoane cu care poliţiştii vor intra în contact pentru a prezenta obiectivele şi recomandările cu caracter preventiv.
În cadrul campaniei au fost realizate 5000 de scrisori informative cu recomandări preventive care vor fi postate în cutiile poştale dar şi 1000 de afişe care vor fi lipite în locaţiile unităţilor bancare şi de transfer de bani şi în alte locuri care să asigure vizibilitate.
În data de 29 mai a fost organizată o activitate pe raza municipiului Suceava, 120 de persoane primind scrisorile de informare în zona centrală a municipiului şi în cartierul Burdujeni.
Sursa: comunicat IPJ