Vineri 17 Mai 2024, Actualizat acum 137 zile 12:00 am

FOTO Hora Bucovinei! Peste 10.000 de oameni au fost prezenți la urcatul oilor la munte

Peste 10.000 de oameni au fost prezenți, duminică, la cea de a 6-a ediţie a manifestării devenită deja o tradiție Horei Bucovinei,  serbare câmpenească ce marchează urcatul oilor la munte în localitatea suceveană Bucşoaia-Frasin.

Balmoșul, berbecuțul la proțap, ciorba de miel , dar și urda sau cașul proaspăt au fost la loc de cinste, spre bucuria pofticioșilor care nu au plecat acasă înainte de a gusta din fiecare.

Serbarea câmpenească de la Bucsoaia –Frasin  a început cu o paradă a cailor, câinilor ciobăneşti şi a gospodarilor cu tradiţie în păstorit. Gospodarii din mai multe zone ale Bucovinei au prezentat cai de munte, trăsuri şi portul popular, iar la final o turmă de oi a fost mânată de către ciobani prin mijlocul spectactatorilor. Totul în ambianță de tarafuri şi fanfare.

Cei prezenţi au putut experimenta ei înşişi o mică parte din viaţa de la stână în zi de sărbătoare şi au mâncat din bucăţele tradiţionale bucovinene pregătite de oameni experimentaţi,  cum ar fi balmoşul sau tocăniţa de porc pregătită cu mult drag de  gospodari. În locul scrisului cu oile pe deal așa cum era în urmă cu câțiva ani, se putea vedea drapelul României. Președintele CJ, Cătălin Nechifor, și prefectul Sucevei, Florin Sinescu, au fost  primiți cu colac și sare la stâna amplasată special în fosta tabără de elevi  a orașului Frasin de către autoritățile locale reprezentate de primarul  urbei.

Tot aici au gustat din aceeași pâine  și  ceilalți politicienii social-democrați care apoi au intrat la o gustare cu produse tradiționale.

 

Pentru că sărbătoarea să fie marcată ca la carte, organizatorii au amenajat în localitatea suceveană Bucșoaia zeci de stâni și standuri cu produse tradiționale, care au atras mii de vizitatori.  Nu au lipsit oficialităţile locale, judetene şi centrale. Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a fost invitatul de onoare al manifestării, însă alături de ea s-au aflat doi secretari de stat din Ministerul  Agriculturii și respectiv, Pădurilor, președintele  CJ,  Cătălin Nechifor, prefectul Sucevei, Florin Sinescu, deputati și senatori PSD  între care:  Ioan Stan, Gavril Mârza, Ovidiu Donțu, Viorel Neagu și Dumitru Pardău , foarte mulți primari social democrați între care amintim Milișăuți, Voitinel, Calafindești și Todirești.

Vă mulțumesc din suflet că m-ați invitat în mijlocul vostru la Hora Bucovinei. Vă bucur și vă mulțumesc că ați păstrat și păstrați valorile și tradiția cu sfunțenie.Trebuie să fiți mândru cu acest peisaj de vis și vreau să mulțumesc președintelui Consiliului Județean Cătălin Nechifor pentru organizare dar și oamenilor  acestei zone care au venit aici în această zi la acest eveniment”, a spus Rovana Plumb.

 

Senatorul Gheorghe Flutur îmbrăcat în cămașă și bundiță tradițională, cel care a inițiat această manifestare, a fost însoțit de candidatul la europarlamentare, Orest Onofrei, deputatul Sanda Maria Ardeleanu și  deputatul Ioan Bălan, dar și alți membri PDL,  inclusiv primari.

Vreau să îl văd pe primarul de Frasin aici. Acum vă chem eu, dar peste doi ani o să ne chemați voi. În 2 ani de întoarce roata și vă invităm noi la stână”, a spus liderul organizației județene a PDL, Gheorghe Flutur, făcând referire la tabăra social-democrată aflată la câțiva metri.

 

Nu a lipsit nici tabăra liberală: senatoarea Steliana Miron, deputatul Alexndru Băișanu, deputatul Constantin Galan, Radu Surugiu și mulți alți membri PNL inclusiv primari și viceprimari. Ei s-au intreținut în discuții, au gustat din produsele tradițioanle și au  participat la spectacolul susținut de formațiile artistice pe scena special amenajată în fosta tabără Bucșoaia.

Chiar daca nu  castiga mult din pastorit, ciobanii spun că tradiţia creşterii oilor a fost moştenită şi trebuie dusă mai departe. Turiştii, dar şi sucevenii s-au declarat încântaţi de eveniment. Unii dintre ei au venit aici şi în anii trecuţi, iar alții pentru prima dată.

Hora Bucovinei se încheie cu un foc de tabără.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*