Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Firma reclamată pentru ţepe privind cariere de model, acoperită de contracte

Firma din Bucureşti care şi-a deschis acum câteva luni de zile un punct de lucru pe aleea pietonală de la intrarea în Piaţa Mică din Suceava, propunând trecătorilor, tinere şi tineri, o carieră în domeniul modelling-ului, nu poate fi trasă la răspundere din punct de vedere legal, în ciuda reclamaţiilor depuse la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Suceava. Deşi trei tinere au reclamat că au plătit o taxă de înscriere pentru o viitoare carieră de model, iar apoi nu au mai fost contactate, contractele semnate de acestea sunt în defavoarea lor de la un capăt la altul. Cu alte cuvinte, reclamantele şi-au asumat ceea ce scrie în contracte, adică să dea nişte bani şi să nu primească în schimb nici o garanţie.

 

A achitat 70 de lei în prima zi şi 700 de lei a doua zi, după ce a primit o „finanţare” pentru o carieră de model

Sucevenii care au intrat în jocul reprezentanţilor firmei Avantgarde Casting SRL Bucureşti au fost abordaţi insistent, direct în stradă, de persoanele care se ocupă de racolări de acest gen chiar pe aleea de la intrarea în piaţă. Tinerilor li s-au făcut câteva fotografii şi li s-a cerut, în primă fază, o taxă de 69,50 lei, pentru a se înscrie în baza de date a agenţiei. Pentru unii acesta a fost doar începutul. O tânără din comuna Frumosu de exemplu, al cărui caz l-am relatat pe larg în Monitorul de Suceava în luna februarie a acestui an, a fost contactată la o zi după ce a achitat taxa de înscriere de 69,50 de lei şi i s-a spus că a fost selectată dintre mai multe candidate şi a primit o finanţare pentru o carieră de model. I s-au cerut încă 700 de lei (pentru fiecare sumă s-au eliberat chitanţe), bani, i s-a explicat fetei, pentru un album profesional constând dintr-un portofoliu de minim 20 de fotografii, album prin care va fi promovată ulterior pentru viitoare contracte. A fost ultimul contact pe care l-a avut aceasta cu Avantgarde. Din păcate pentru ea, între ce i s-a spus verbal şi ce scrie în contractul pe care l-a semnat este o diferență enormă. Nicăieri în contract firma nu se obligă să încheie contracte în folosul beneficiarei şi nu îşi asumă nici o obligaţie. Contractul este valabil un an de zile şi singura obligaţie pe care şi-o ia firma este de a realiza albumul de fotografii (de altfel plătit deja integral în avans) şi de a-l preda beneficiarului în termen de 60 de zile de la data realizării şedinţei foto.

 

Ce au constatat inspectorii de la Protecţia Consumatorului

Comisarul-şef adjunct al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Suceava, Vasile Latiş, ne-a declarat că la instituţie au fost înregistrate trei reclamaţii de la tinere din Vârfu Câmpului, Gura Humorului şi Hânţeşti, care, ca şi în cazul prezentat mai sus, au reclamat că au fost înşelate.

„În urma controlului efectuat la sediul firmei ni s-au prezentat documente justificative privind activitatea prestată de firmă. În contractele semnate de ambele părţi se precizează că sumele achitate, fiscalizate de altfel, nu sunt returnabile şi că nu există obligativitatea semnării unor contracte pentru o carieră de model din partea firmei din Bucureşti”, a explicat Vasile Latiş.

În aceste condiţii, cele trei reclamaţii nu pot fi soluţionate favorabil, fiind neîntemeiate, a explicat acesta.

Administratorul firmei din Bucureşti este un tânăr în vârstă de 27 de ani din Zalău. Cei care se ocupă de afaceri de acest gen deschid de-a lungul timpului mai multe puncte de lucru în ţară, pe care ulterior le închid şi le mută în alte localităţi. În mod cert, numărul sucevenilor care au plătit taxe de înscriere şi ulterior sume suplimentare, fără a deveni „modele”, este mult mai mare decât al reclamaţiilor înregistrate oficial.

 

Mulţi păgubiţi nu citesc sau nu înţeleg ce scrie în contracte

Vasile Latiş a subliniat încă o dată marea problemă cu care se confruntă instituţia pe care o conduce la soluţionarea reclamaţiilor de la suceveni.

„În foarte multe cazuri oamenii nu citesc cu atenţie contractele pe care le semnează”, a explicat directorul Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Suceava. Din păcate, o altă mare problemă este cu cei care citesc contractele, însă nu înţeleg mare lucru din ce scrie în acestea. Chiar dacă verbal păgubiţii primesc nenumărate garanţii, în faţa legii acestea nu valorează nimic.

Aşadar, ceea ce fac cei de la  Avantgarde Casting SRL Bucureşti nu poate fi catalogat ca ilegal. Cel puţin din punctul de vedere al legislaţiei celor de la Protecţia Consumatorului. Rămâne de văzut dacă autorităţile competente se vor sesiza şi cu o anchetă din punct de vedere penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune.
Sursa: Monitorul de Suceava


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*