Joi 25 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

57 de suceveni au făcut transplant de organe

Un număr de 57 de persoane din judeţul Suceava trăiesc datorită unui transplant de organe, arată evidenţele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS). Pentru medicaţia lor se cheltuie anual circa un milion de lei, precizează purtătorul de cuvânt al CAS, Anda Sălăgean.
Din cei 57 de suceveni care au primit o a doua şansă la viaţă, după ce au avut norocul de a găsi un donator compatibil, 46 sunt cu transplant renal, 9 cu transplant hepatic şi 2 cu transplant cardiac.

Pacienţii au vârste cuprinse între 16 şi 65 de ani, iar toată viaţa trebuie să urmeze un tratament specific, pentru ca organul transplantat să nu fie respins de organism. Potrivit Andei Sălăgean, „medicaţia acestor bolnavi este asigurată prin Programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană, care se derulează prin farmaciile aflate în contract cu CAS Suceava”.

Acest program le asigură celor 57 de pacienţi medicamentele specifice, necesare tratamentului în ambulatoriu al stării post-transplant.Anul trecut, consumul de medicamente pentru tratamentul post-transplant a fost în valoare de 997.387 de lei. În primele 3 luni ale acestui an, sumele cheltuite cu medicaţia post-transplant se ridică la 269.254 de lei, potrivit CAS Suceava.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*