Miercuri 24 Aprilie 2024, Actualizat acum 114 zile 12:00 am

Două clădiri propuse pe lista monumentelor de arhitectură

Casa de Cultură Suceava şi Corpul principal al Universităţii “Ştefan cel Mare” sunt propuse pentru înscriere pe lista monumentelor de arhitectură. Arhitectul şef al judeţului, Tudor Andriu, transmite că în momentul de faţă nu există o listă a monumentelor de arhitectură, pentru protejarea construcţiilor cu valoare arhitecturală.Printr-o adresă către plenul Consiliului Judeţean Suceava, arhitectul şef spune că Primăria Suceava a propus pentru clasare în regim de urgenţă  obiectivului  ca monument istoric, în urma unei iniţiative a arhitecţilor suceveni.

Nu trebuie omis nici faptul că edilul Sucevei, Ion Lungu, a adus în câteva rânduri în discuție această propunere către Ministerul Culturii.  Casa de Cultură a municipiului Suceava a fost construită între anii 1965-1969, fiind inaugurată în anul 1969, cu prilej ul celui de-al X-lea Congres al PCR .  Clădirea a fost proiectată de Nicolae Porumbescu  (1919-1999), figură proeminentă a arhitecturii românești, autor al unui număr impresionant de clădiri civice și publice din perioada anilor 1960-1990. Pe lângă Casa de Cultură, acesta a mai proiectat alte două edificii din Suceava: Casa de oaspeți și Vila Pavel-Cristea din Strada Cireșilor nr. 1

Al doilea obiectiv vizat pentru clasare ca monument istoric este Corpul principal de clădire al USV, lucrarea a arhitectului Sandu Miclescu, în perioada 1967-1969.
Procedura de clasare ca monument de arhitectură nu a fost iniţiată, dar arhitectul şef se aşteaptă ca Universitatea să efectueze demersurile.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*