Joi 16 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

Doi elevi din Fălticeni au câştigat aurul la la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică

Iustina Crăciun și Remus Bompa au strălucit la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică. Elevii fălticeneni pregătiți de profesorii Doina Dominte, și Petru Crăciun s-au întors acasă cu premiul cel mare. Deși probele olimpiadei au fost foarte dificile, ei au reușit să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

Ambii elevi au primit medalia de aur din partea  Societății Române de Fizică și mențiune din parte Ministerului Educației Naționale.

Pentru Iustina Crăciun rezultatul obținut are o valoare și mai mare, deoarece eleva de 18 ani, fiica profesorului Petru Crăciun, își ia adio de la competițiile școlare, aceasta fiind ultima ei participare la olimpiada națională. Aurul obținut la olimpiada de la Brașov pecetluiește un parcurs al Iustinei presărat cu numeroase performanțe notabile. Anul trecut ea a cucerit medalia de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică din Grecia.

Mă bucur că bucur că am trecut la etapa următoare, reușind să mă calific în lotul național. Este ultima mea participare la o olimpiadă națională. O să-mi fie dor de concursuri. Rezultatele au fost surprinzătoare prin prisma ierarhiei din concurs. Anul acesta la olimpiadă a fost mai multă fizică decât în ceilalți ani. Îmi doresc să fiu în prima echipă din lotul României la Olimpiada Internațională din acest an. Sper să câștig în concurs aurul absolut.”, ne-a mărturisit Iustina Crăciun.

Merită menționat faptul că toți cei șase participanți din lotul județului Suceava au fost medaliați în cadrul olimpiadei. La finalul concursului național elevii din Fălticeni, Marginea, Solca și Suceava au obținut două medalii de aur, două de argint și două bronz.

Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică s-a desfășurat la Brașov între 11 și 15 aprilie 2014.

Proba teoretică, ce a durat trei ore, a fost foarte dificilă. La fel a fost și proba observațională. Pot să spun că la Olimpiada Națională subiectele sunt uneori mai grele decât cele de la Olimpiada Internațională”, a declarat profesorul Petru Crăciun .

 

Chiar dacă Remus este elev al Colegiului Național ”Nicu Gane”, iar Iustina elev al Liceului Internațional de Informatică din București, ei au reprezentat în prestigioasa competiție și ”culorile” Clubul Copiilor și Elevilor din municipiul nostru. De asemenea, fălticenenii medaliați cu aur la națională sunt incluși în lotul lărgit al României care va participa la Olimpiada Internațională de la Suceava, din vara acestui an.

”Personal sunt foarte mulțumit de rezultatele elevilor noștri. Avem în total 6 medalii, din care două de aur și doi elevi care fac parte din lotul lărgit al României pentru Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică din acest an, care se va organiza anul acesta la Suceava între 1 și 11 august”, conchide Petru Crăciun.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*