Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

O suceveancă i-a învăţat pe nemți cum se încondeiază ouăle în Bucovina

O suceveancă i-a  învăţat pe nemți cum se încondeiază ouăle din Bucovina. Letiţia Orsivschi din  comuna suceveană Vama, renumită în acest meșteșug,  se află de aproape două săptămâni în Germania, la Osterei- Museum din Sonnenbuhl, muzeul de ouă cel mai important al nemţilor, loc unde există o expoziţie permanentă şi în fiecare an câte una temporară.
Anul acesta expoziţia lor se numeşte „Din întuneric la lumină”,   în germană „Von Dunkel ins Licht”, şi sunt expuse fosile şi ouă de dinozaur.
De asemenea, înainte de Paşte cu șase săptămâni se organizează expoziţii ale unor artişti decoratori de ouă invitaţi din lumea întreagă.
Echipa se schimbă la fiecare trei zile şi sunt de la două până la maxim șase  artişti pe serie, fiecare cu tehnica diferită.
„De marţi până joi şi de vineri până duminică sunt aceste cursuri unde se predau tehnicile de decorare a ouălor. Anul acesta , am expus de săptămâna  trecuă şi voi fi până duminică,  de Florii. Adică timp de două  saptămâni,  am prezentat tehnicile de încondeiere a ouălor din Bucovina. Desigur că grupurile sunt anunţate în prealabil, iar lista cu artiştii este anunţată cam cu trei  luni înainte de deschidere ca să ştie grupurile interesate cine vine şi în ce perioadă. În cadrul expoziţiei permanente există vitrine unde sunt expuse ouă din ţări cu tradiţie, dar şi lucrările artiştilor recunoscuţi la nivel internaţional şi care au expus şi în muzeul lor. Singura artistă româncă prezentă cu lucrări acolo am fost eu”,  ne-a spus Letiția Orsivschi.
Ea ne-a destăinuit că nemţii sunt receptivi la tradiţii inclusiv la cele din Bucovina şi că au fost interesaţi să înveţe din tainele încondeierii ouălor.

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*