Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Frescele Bisericii Dragomirna, restaurate prin Regio, concurează pentru Premiul Publicului!

Frescele Bisericii ”Pogorarea Sfantului Duh” din Manastirea Dragomirna, judetul Suceava, restaurate prin Regio, ar putea primi si Premiul Publicului 2014, daca aduna suficiente voturi pe site-ul Europa Nostra! Proiectul, finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013 (Regio), a castigat deja Premiul Uniunii Europene pentru conservarea patrimoniului cultural – Europa Nostra 2014.
Pana pe 20 aprilie puteti vota la vote.europanostra.org pentru ca frescele Bisericii Dragomirna sa primeasca Premiul Publicului! Puteti alege 3 dintre cele 27 de proiecte laureate anul acesta, din toate statele membre ale Uniunii Europene. Castigatorul va fi anuntat pe 5 mai 2014, in cursul ceremoniei de acordare a Premiilor UE pentru patrimoniu cultural, organizata la Burgtheater dinViena, sub patronajul presedintelui Austriei, Heinz Fische. Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, si tenorul Plácido Domingo, presedintele Europa Nostra, vor inmana impreuna premiile.
In perioada 2009-2012, frescele au fost restaurate prin proiectul Regio „Restaurarea si conservarea patrimoniului cultural si modernizarea infrastructurii conexe la Manastirea Dragomirna”. Finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, proiectul a avut o valoare de 25,7 milioane de lei, din care contributia nerambursabila a UE, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, este de 17,8 milioane de lei. Principalul obiectiv a fost restaurarea si conservarea picturilor murale care decorează altarul si naosul bisericii. Frescele de la inceputul secolului al XVII­lea au fost curatate, consolidate si stabilizate, corectandu­se interventiile anterioare. Procesul de restaurare a picturilor murale le­-a redat stralucirea si aspectul originar, de o valoare exceptionala: www.manastireadragomirna.ro – Restaurare.
Lucrarile au fost realizate de 50 de specialisti si studenti in domeniul restaurarii si conservarii din mai multe tari, sub conducereaconf. univ.dr. Carmen Cecilia Solomonea de la Universitatea de Arte ”G.Enescu” din Iasi. Ca urmare a restaurarii si imbunatatirii accesului, numarul turistilor care viziteaza zilnic complexul Dragomirna a crescut considerabil, constituind o oportunitate de dezvoltare pentru toti cei implicati in industria turismului din regiune.
Juriul a fost profund impresionat de nivelul inalt de profesionalism in restaurarea si conservarea complexa a acestei lucrari de arta, care acopera 900 mp de suprafata murala. Lucrarile s-au desfasurat in situ, intr-o perioada de timp remarcabil de scurta. Restauratorii au urmarit si respectat tehnica picturii, folosind materiale traditionale, reversibile, iar patina originala si starea de spirit a acestor fresce unice din secolul al XVII-lea au fost conservate.”, se afirma in comunicatul Europa Nostra.
* * *
Premiile Uniunii Europene pentru conservarea patrimoniului cultural Europa Nostra celebreaza excelenta in activitatile din domeniul patrimoniului cultural, prin promovarea celor mai inalte competente si standarde de conservare si restaurare. Premiile sunt finantate de Programul Uniunii Europene Cultura 2007-2013, care, in ultimii 7 ani, a investit aproape 40 de milioane de euro in cofinantarea proiectelor de patrimoniu. In perioada 2014-2020, proiectele de cooperare transnationala in acest domeniu vor continua sa primeasca finantare prin noul program ”Europa Creativa”, cu un buget de aproape 1,5 miliarde de euro.
Dintre cei 27 de castigatori ai premiilor Europa Nostra de anul acesta, sase vor primi Marele Premiu si vor fi recompensati cu 10.000 de euro fiecare, iar unul va primi Premiul Publicului, in urma votului online.

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*