Luni 20 Mai 2024, Actualizat acum 140 zile 12:00 am

Bunavestire, sărbătoare şi tradiţii în Bucovina

Bunavestire este sărbă­torită în fiecare an în perioada Postului Mare, pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi ar cădea aceasta.

Potrivit creştinilor, pe 25 martie Arhanghelul Gavril sau Gabriel i-ar fi vestit Fecioarei Maria că a fost aleasă de Dumnezeu să dea naştere Mântuitorului. În calendarul nostru popular, Bunavestirea este cunoscută sub denumirea de Blagoveştenii sau Ziua Cucului. Această sărbătoare are în unele zone şi o altă semnificaţie pe lângă cea religioasă. Acum cântă pentru prima dată cucul, vestitorul unor lucruri importante în viaţa omului.

Primul său cântec are loc de obicei la Bunavestire şi trebuie să fie aşteptat de toţi oamenii în haine curate, veseli, nu cu stomacul gol, şi cu bani în buzunare. Tot de Bunavestire este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor. Tradiţia mai spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat.

În Bucovina nu se pun ouă la cloşcă de Bunavestire, pentru că se consideră că ar putea ieşi pui cu două capete şi patru picioare.

După cum ştim, la Bunavestire este dezlegare la peşte, acesta fiind celălalt „personaj“ central al acestei sărbători. Se spune că persoana care gustă peşte de Bunavestire, se va simţi tot anul ca peştele în apă, iar pescarii nu au voie în această zi să arunce mămăliga în apă pentru că mor

peştii.

 

De Bunavestire, un festival cu tradiţie la Fundu Moldovei

 

Centrul Cultural Bucovina, Primăria şi Căminul Cultural Fundu Moldovei şi Societatea de Cultură „Dimitrie Gusti“ organizează anul acesta cea de a XXIIII-a ediţie a Festivalului-concurs naţional de muzică corală religioasă ortodoxă „Bunavestire“, festival ce se desfăşoară sub patronajul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi care are ca scop atât valorificarea tradiţiilor ortodoxe cât şi etalarea unor forme de artă populară.

Festivalul se va desfăşura pe 5 secţiuni: 24 martie 2012, ora 13, Căminul Cultural Fundu Moldovei – I. Coruri de copii (pe voci egale) – 10-14 ani; 25 martie 2012, ora 13, Căminul Cultural Fundu Moldovei; II. Licee cu profil muzical şi teologic (coruri mixte, de femei şi bărbăteşti); III. Licee cu alt profil (coruri mixte, de femei şi bărbăteşti); IV. Coruri ale aşezămintelor culturale (cu vârsta peste 18 ani), coruri mixte, de femei şi bărbăteşti; V. Coruri parohiale (coruri mixte şi bărbăteşti).

Formaţiile care participă în concurs vor avea în repertoriu trei piese, dintre care una patriotică obligatorie (din creaţia corală românească) şi două religioase (una aleasă din Antologia corală „Lăudăm pre Domnul“ difuzată dirijorilor formaţiilor corale care au participat la ediţia jubiliară din 2010).

Organizatorii vor acorda Marele Premiu al Festivalului, şi premii pentru fiecare secţiune, în ordinea descrescătoare a punctajului. Nu pot participa în concurs formaţiile corale care au obţinut Marele Premiul al Festivalului la ultimele trei ediţii, respectiv 2009 – 2011. Obiectivele principale ale festivalului vizează promovarea valorilor autentice ale creaţiei corale de cult ortodox şi revigorarea mişcării corale în ansamblul ei.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*