Duminică 19 Mai 2024, Actualizat acum 139 zile 12:00 am

Un parlamentar de Suceava, pasionat de ouă încondeiate. Are o colecţie impresionantă!

Un parlamentar de Suceava are o pasiune pentru ouăle încondeiate. El consideră această încondeiere a ouălor o adevărată artă, iar acasă deţine o colecţie impresionantă. Ouăle de struţ, raţă sau de găină  au fost adunate şi expuse în biroul său parlamentar  de la  meşteri populari renumiţi în tehnica închistririi.  Zeci de ouă pictate cu motive religioase şi populare  au fost adunate în ultimii cinci ani  şi reprezintă toate zonele din Bucovina.

Deputatul PDL de Suceava, Ioan Bălan, căci despre el este vorba, în vârstă de 45 de ani, este necăsătorit, iar pe lângă colecţie de ouă încondeiate parlamentarul mai deţine o valoroasă colecţie de ceasuri.

Este o pasiune şi o  plăcere a mea. Le-am strâns pentru frumos. Am considerat că este o artă. Am o colecţie personală de ouă închistrite, ouă pe care le-am achiziţionat în timp. Mi-a plăcut să adun aceste mici capodopere. Simbolurile religioase precum chipul lui Isus Hristos şi Maicii Domnului sunt cel mai des întâlnite în colecţia de ouă . Sunt localităţi emblemă în ale închistririi ouălor cum ar fi Moldoviţa, Vatra Moldoviţei, zona Humorului, Ciocăneşti, Straja şi Brodina, iar fiecare zonă are ceva caracteritisc. Pe fiecare ou, că e de găina, de raţă sau de struţ , artizanii l-au împodobit după tradiţia locului lor natal”, a spus parlamentarul sucevean.

El a mai afirmat că din colecţie cel care îi place cel mai mult sunt cele din struţ pentru că au suprafaţa mai mare de expunere a motivului. Pe lângă ouă închistrite cu ceară în diferite culori şi motive religioase sau populare, se mai află ouă de struţ cu foiţă de aur.

Cel mai ieftin ou  de găină din colecţie  a fost cumpărat cu  20 de lei iar cel mai scump este un ou de ceramică,de dimensiune puţin mai mare decât un ou de struţ, pe care l-a achiziţionat cu 800 de lei.  Ouăle pe care meşterii au aplicat foiţa de aur sau goblen sunt printre cele mai scumpe: 100 de euro. „Sunt transformate în bijuterii. Mi se pare normal să am expuse ouă încondeiate în birourile pe care le deţin deoarece arătăm o parte din tradiţia din Bucovina şi cu care ne mândrim.Suntem o zonă deja cunoscută în această tehnică”, a mai spus deputatul democrat liberal.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Vezi la ce a renunţat deputatul Ioan Bălan pentru vila pe care şi-a achiziţionat-o anul trecut! | SuceavaNews.ro

Lăsați un comentariu

*