Luni 29 Aprilie 2024, Actualizat acum 119 zile 12:00 am

Băsescu, Năstase și Lingura parlamentarilor în casa unui sculptor din Vama

Un octogenar din comuna suceveană Vama a transformat casa într-o adevărată expoziție de sculpturi din lemn. Dragoș Olaș, de 88 de ani, a fost pasionat de sculptură încă din copilărie iar de-a lungul anilor a sculptat sute de obiecte din lemn de pin, cireș și paltin.

Bătrânul Olaș a fost aproape 40 de ani silvicultor și a rămas în continuare iubitor al pădurii. În fața casei are expus un urs în mărime naturală, sculptat  din lemn de pin negru. Pensionat de aproape douăzeci de ani, venerabilul sculptor poate fi catalogat ca un lucrător în lemn foarte rafinat, care abordează cu ușurință aproape toate domeniile sculpturii în lemn, spun specialiștii care l-au vizitat.  Lui Dragoș Olaș i-a plăcut și să picteze.

“Sculptura trebuie făcută cu dăruire și efort. Am iubit tot ce e legat de artă de mic.  Am absolvit {coala de Arte și Meserii secția sculptură pe vremea lui Carol  al II lea și când eram în clasa a VII a au venit rușii și ne-au ocupat. Școlile de Meserii au fost desființate și am fost nevoit să urmez o altă școală. Am absolvit Școala Tehnică de Silvicultură timp de trei ani . Am plecat apoi în armată și când am revenit am fost încadrat ca tehnician silvic . Mi-am făcut munca de pădurar cu mare drag cum am rămas pasionat de sculptură și din puținul timp pe care îl aveam liber acasă căutam să sculptez ceva. Mă inspiram în primul rând din natură”, ne-a spus Dragoș Olaș.

La parterul și primul etaj al casei artistului octogenar  este amenajată o expoziție de  icoane, figuri istorice, figură de bătrâni, de țărani, de haiduci, de bețivi,  scene biblice, figuri de copii, toate sculptate de Dragoș Olaș. Tot acolo vizitatorii casei pot admira piese de mobilier sculptate și  ustensile de  stână.

Casa Olaș de la Vama, atelier muzeu

Punctul de atracție al expoziței permanente a sculptorului popular Dragoș Olaș este reprezentat de figurile imortalizate în lemna a unor personalități politice postdecembriste, precum președintele actual Traian Băsescu, foștii premieri Adrian Năstase și Radu Vasile.  Pentru mulți dintre vizitatori, creațiile octogenarului Dragoș Olaș sunt considerate obiecte de artă. Cert este că  pasiunea îmbinată cu măiestria sculptorului au dat naștere unor lucrări excepționale, multe dintre ele fiind apreciate și cumpărate fără negocieri, de turiștii străini.

Am cunoscut misterele lemnului,  Dumnezeu mi-a dat simțul estetic, imaginația și forța spirituală, cu acestea am încercat să reconstitui imagini din mintea mea. Toate cele pe care le-am realizat până acum înglobează pasiunea mea pentru frumos cu dorința de a realiza obiecte unicat”, a spus sculptorul octogenar.

“Lingura parlamentarilor”

Între exponatele expoziției permanente din casa lui Dragoș Olaș,  se află și “Lingura parlamentarilor”, de dimensiuni uriașe, care atrage orice turist ce trece pragul casei. Bătrânul Olaș a afirmat că prin aceasta a vrut să satirizeze traiul parlamentarilor care  “se gândesc mai mult la ei decât la popor”.

El ne-a spus că a dat viață  lemnului doar din pasiune și că ar fi foarte dificil să trăiască numai din asta. Se mândrește totuși cu lucrări ce au ajuns în colțuri îndepărtate ale lumii, dar, din păcate, unele dintre ele nu în case de români, ci mai mult pe la străini.  Ca sculptor localnic, și-a dat obolul și către comunitate – “Aproape nu există casă în Vama să nu fi făcut o ramă de tablou , o lingură sau o draperie sculptată din lemn. La unele am lucrat mai mult timp, la altele mai puțin dar cel mai mult am lucrat la ursul din fața casei, aproape o vară”, recunoaște Dragoș Olaș.

Sculptorul din Vama a mai cioplit și ridicat  mai multe troițe.  Una în centrul comunei Vama,  alta în comuna  Voluntari dar și în municipiul Câmpulung Moldovenesc. Între creațiile ieșite din mâna sculptorului  se mai află Monumentul intitulat  “Iubire și Credință”, situat în fața Primăriei comunei  Vama.  Pe holul primăriei Vama au fost expuse tablourile pictate ale celor  40 de primari încă de pe vremea Imperiului Austro-Ungar care s-au aflat la conducerea comunei, realizate de Dragoș Olaș.

“ Nu aveam de unde să am fotografiile tuturor primarilor dar am căutat la muzee, am discutat cu istoricii și astfel am reușit să aflu cum arătau primarii noștri, de la cei din vechime, până în zilele noastre. Am căutat ca picturile să reprezinte figurile tuturor celor care au condus comuna noastră de-a lungul anilor”, a spus Dragoș Olaș.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*