Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

Studenţii economişti, sfătuiţi să aplice pentru un job în Uniunea Europeană

Aproximativ 200 de studenţi suceveni au luat parte la o întâlnire pe parcursul căreia au fost familiarizaţi cu instituţiile europene, rolul şi atribuţiile acestora, precum şi cu modalităţile de a „aplica” pentru un loc de muncă disponibil în respectivele structuri ale Uniunii Europene.  Evenimentul a fost organizat la iniţiativa Centrului de Informare Europe Direct – „Bucovina” Suceava, împreună cu Departamentul  de analiză şi gestiune previzională a solicitărilor pieţei muncii, precum şi cu Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţiei Publică din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”.

Noi încercăm să vă consiliem cum să vă găsiţi locuri de muncă, cele mai interesante joburi şi pe care chiar vi le doriţi cu adevărat”, le-a spus studenţilor prezenţi, Carmen Năstase, decanul FSEAP.

Angela Ioanovici, manager de proiect  în cadrul Centrului de Informare Europe Direct –„Bucovina”,  le-a vorbit tinerilor care studiază la specializările Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţiei Publică  despre instituţiile europene, cu accent pe Parlamentul European, alegeri pentru acesta din urmă având loc, şi în ţara noastră, pe 25 mai. Sloganul alegerilor este „Acţionează, reacţionează, decide”, aleşi urmând fi, în toată Europa, 751 de europarlamentari.

„În toată Uniunea Europeană se face o campanie puternică, pentru ca tinerii să participe la vot. Mai ales pentru cei care votează prima dată este un moment deosebit, pentru că îşi dau opţiunea în cadrul unui scrutin atât de important: alegerile pentru Parlamentul European. Peste 10-20 de ani o să fiţi maturi  şi poate o să luaţi decizii importante pentru Europa ”, a precizat Angela Ioanovici.

În Suceava, Centrul de Informare Europe Direct –„Bucovina” funcţionează în Suceava de 1 an, fiind finanţat de Uniunea Europeană, prin reprezentanţa Comisiei Europene în Bucureşti. Misiunea Centrului este de a informa cetăţenii europeni la nivel local şi regional şi a promova cetăţenia „participativă”, prin intermediul diferitor forme de comunicare. Teodora Bogza, studentă în anul IV, la Facultatea de drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi,  voluntar într-un proiect al Uniunii Europene, Departamentul EPSO, le-a explicat studenţilor cum pot să aplice pentru a obţine un stagiu de practică plătit, de circa 6 luni, în cadrul Uniunii Europene.

„Pentru stagii de practică, sunt 16 instituţii pentru care puteţi aplica, dar nu pentru toate în acelaşi timp. Concurenţa este forte mare, însă, dacă nu o accepţi, nu ai nicio şansă”, le-a spus Teodora Bogza studenţilor USV.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*