Vineri 03 Mai 2024, Actualizat acum 123 zile 12:00 am

Deputatul Radu Surugiu: În România se înregistrează cel mai mare TVA pe hrană din Uniunea Europeană, după Danemarca

Luni a avut loc o masă rotundă referitoare la reducerea TVA la carne şi produse din carne la invitaţia preşedinţilor Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice şi ai Comisiei pentru Buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.

Discuţiile fac parte dintr-o serie de dezbateri referitoare la reducerea TVA la produsele de bază, având în vedere faptul că deja a fost implementată reducerea TVA la pâine cu rezultate bune pentru bugetul de stat.

Dezbaterea a avut loc în prezenta reprezentanţilor Federaţiei Naţionale PRO AGRO, ai Asociaţiei Producătorilor de Carne din România, ai Asociaţiei Române a Cărnii, şi ai Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.

Această consultare cu producătorii şi procesatorii din industria cărnii s-a desfăşurat în contextul  în care, pe data de 6 martie, deputaţii liberali au depus în procesul legislativ o iniţiativă  de completare a art 140 alin (2) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal şi prin care se propune reducerea TVA la 9% pentru carne.

Reducerea TVA la carne şi produsele din carne trebuie adoptată cât mai repede deoarece în România se înregistrează cel mai mare TVA pe hrană din Uniunea Europeană, după Danemarca.  În majoritatea statelor europene există această practică  a cotei reduse a TVA la carne şi produse din carne, respectiv Marea Britanie are cota 0%, Spania şi Italia 4%, Franta 5,5%, Olanda, Belgia, Polonia au 7%, deci România, trebuie să aplice această cotă diferenţiată la produsele de bază, chiar dacă guvernul amână din varii motive această decizie”, a declarat Radu Surugiu.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*