Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a luat măsuri pentru a preveni apariţia virusului pestei porcine africane pe teritoriul României, 8 judeţe din nordul şi estul ţării prezentând o vulnerabilitate crescută de risc din cauza vecinătăţii cu Ucraina.
Este vorba de judeţele Satu Mare, Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi şi Tulcea.
România nu s-a confruntat niciodată cu acest virus, care poate provoca pagube economice importante, deşi nu este periculos pentru om.
Virusul este diferit faţă de cel al pestei porcine clasice pentru că morbiditatea şi mortalitatea în rândul animalelor este mult mai mare şi poate ajunge până la 100 %, dar mai ales pentru că nu există metode specifice de prevenire.
Transmiterea virusului care produce boala se face atât prin porcii domestici, dacă virsul pleacă din exploataţii contaminate, cât şi prin porcii mistreţi.
În momentul de faţă au fost diagnosticate focare de pestă porcină africană în Lituania, Polonia şi Rusia, dar există un risc crescut şi în Ucraina.
Autoritatea a aprobat un plan de acţiune care constă în desemnarea unor echipe de specialişti care au întocmit materiale pentru instruirea şi informarea populaţiei, dar şi a celor care administrează fondurile de vânătoare asupra pericolului acestei boli în rândul animalelor.
Împreună cu Ministerul de Interne s-a decis dezinfecţia camioanelor care transportă animale sau produse de origine animală în judeţele cu risc, dar şi confiscarea produselor alimentare de origine animală din bagajele de mână ale persoanelor care trec frontiera.