Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Protestatarii din Vama Siret sancționați de jandarmi pentru că au protestat mai mult decât era pe autorizație

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava a sancționat mai mulți protestatari din Vama Siret  potrivit  Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice. Potrivit purtătorului de cuvânt al IJJ Suceava, maiorul Bogdan Cornaci ,  unul din organizatori a fost sancţionat cu „Avertisment” pentru nerespectarea orelor de desfăşurare şi a locului destinat adunării publice, iar 11 participanţi au fost sancţionaţi contravenţional pentru continuarea protestului şi refuzul de a părăsi zona  din care 5 sancţiuni cu „Avertisment” şi 6 sancţiuni cu amendă, în valoare totală de 3.000 lei

Marţi, 18 februarie a.c., Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava a asigurat măsurile de ordine publică în timpul desfăşurării unei acţiuni de protest autorizate, în apropiere de Punctul de Trecere a Frontierei Siret, în intervalul orar 10.00-12.00.

După expirarea timpului de desfăşurare aprobat pentru această manifestare, jandarmii şi organizatorii acţiunii au solicitat participanţilor să părăsească zona, însă o parte din aceştia nu s-au conformat şi au continuat protestul pe Drumul European E85 până la ora 15.00.

Peste 350 de oameni au protestat, în Vama Siret, fiind nemulţumiţi din pricina limitării micului trafic de la frontieră. Ei au criticat decizia impusă în acest sens de ANAF începînd cu 15 februarie, iar pentru scurt timp au blocat circulaţia pe ambele sensuri. La faţa locului a mers atunci  prefectul de Suceava, Florin Sinescu. Cîţiva reprezentanţi ai protestatarilor i-au înmînat prefectului un memoriu în care solicită anularea ordinului ANAF. Conform ordinului, oamenii pot introduce în ţară produse din afara Uniunii Europene, dar numai în cantităţi foarte mici şi doar o dată pe săptămînă.

,,Dreptul la liberă exprimare este garantat atât de Constituţie cât şi de Legea 60 din 1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată, dar acest drept poate fi exercitat doar cu respectarea condiţiilor prevăzute în Legea 60/1991.  Adunările publice trebuie să se desfăşoare în mod paşnic şi civilizat, cu protecţia participanţilor şi a mediului ambiant, fără să stânjenească folosirea normală a drumurilor publice, a transportului în comun, cu excepţia celor autorizate, funcţionarea instituţiilor publice sau private, a celor de învăţământ, cultură şi sănătate, a unităţilor economice ori să degenereze în acţiuni turbulente de natură a pune în primejdie ordinea şi liniştea publică, siguranţa persoanelor, integritatea corporală, viaţa sau bunurile acestora ori ale domeniului public.Jandarmeria este un garant al respectării Constituţiei şi a legilor în vigoare şi va proteja orice manifestare paşnică. Aceste acţiuni trebuie să implice o responsabilitate personală, atât din partea celor care organizează, cât şi din partea celor care participă la astfel de adunări publice, pentru exercitarea în deplină siguranţă a dreptului la liberă exprimare.,, mai susține Jandarmeria Suceava.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*