Marti 30 Aprilie 2024, Actualizat acum 120 zile 12:00 am

Președintele CSM : „Acum interpretarea legii o face fiecare judecător, pentru că asta este menirea lui, să interpreteze actul normativ”

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Adrian Bordea, a declarat, joi, la Suceava,  în cadrul unei conferințe presă că sistemul judiciar a fost pregătit pentru intrarea în vigoare a noului Cod de procedură penală și a Codului penal încă din septembrie 2013 , iar problemele stringente au fost rezolvate. Potrivit lui Bordea   problemele stringente au fost rezolvate.

Sistemul judiciar a fost pregătit, în opinia noastră. Noi l-am pregătit începând cu luna septembrie 2013, cu sesiuni de comunicări prin videoconferinţe, prin Institutul Naţional de Magistratură, prin întâlniri cu preşedinţii secţiilor penale ale Curţilor de Apel. Problemele care erau stringente au fost rezolvate. Acum interpretarea legii o face fiecare judecător, pentru că asta este menirea lui, să interpreteze actul normativ“, a spus Bordea.

Președintele CSM a afirmat că există soluţii neunitare în câteva dintre problemele pe care le ridică Codul de procedură penală, arătând că acestea “nu sunt de substanţă” şi că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care este unificatorul practicii judiciare, va răspunde cât de curând unei jurisprudenţe neunitare în câteva materii, mai puţin relevante.

În aceste câteva săptămâni cel mai important era să vedem cum se aplică legea mai favorabilă şi în câteva care este compunerea completelor de judecată în contestaţii, pentru că legea era deficitară aici şi până la urmă le-am rezolvat. Eu cred că, bineînţeles ca orice nouă legislaţie, implică şi tendinţa de a fi interpretată într-un anumit fel şi niciodată sau foarte rar unitar. Însă problemele acestea de practică neunitară eu sunt convins că până la sfârşitul acestei prime perioade, însemnând iunie, se vor rezolva. E şi întrebare preliminară în materie penală, ca şi în materie civilă, aşa încât lucrurile vor intra în normalitate“, a mai spus preşedintele CSM după ce a fost prezent la bilanțul  Curţii de Apel Suceava pentru anul 2013.

La Adunarea generală a judecătorilor Curții de Apel,alături de Bordea au mai prticipat judecătorii Nicolae Horațius Dumbravă și Alexandru Șerban,membri ai CSM iar din partea Ministerului Justiției ,secretar de stat Simona Maya Teodoroiu.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*