Sâmbătă 18 Mai 2024, Actualizat acum 138 zile 12:00 am

Maria Tănasă: „Marioara Murărescu venea și mânca la Fălticeni, cartofi cu lapte acru”

Moartea fostei realizatoare a emisiunii ,,Tezaur Folcloric,, Mărioara Murărescu a  lăsat în urmă nu numai durere, ci și amintiri care nu vor putea fi șterse nicioadată  de cei care i-au fost alături. Una dintre prietenele ei adevărate a fost, așa cum am mai amintit, interpreta de muzică populară Maria Tănasă, care este și un distins cadru didactic.

Aceasta din urmă este conducătoarea unui grup folcloric din orașul Fălticeni și care a urcat pe scenă înainte de Revoluție.

Cea mai mare încredere în ea a avut-o Marioara Murărescu când a lăsat ca fiul ei, Petrișor, să vină la Fălticeni în timp ce începuse Revoluția în București.

Soțul meu a mers să îl ia pe Petrișor la Fălticeni și a ieșit cu el prin subsolurile blocurilor pentru că erau amenințați incluisv cei care făceau emisiuni la TVR. Și nici ea nu se simțea în siguranță… Am primit un telefon de la ea să îi luăm copilul la Fălticeni că se simțeau amenințați de tot felul de oameni inclusiv cu afișe . Soțul meu s-a dus, a adus copilul. Eram atunci directoare la Grădiniţa specială de surdo-muţi. Atunci au venit preoţii din oraş şi am încreștinat mai mulți copii. Știu că și Petrișor a botezat vreo patru copii  și fiul Mărioarei se simțea bine la noi și venea destul de des, mai ales când Marioara pleca departe ,, ne-a destăinuit Maria Tanasă.

Femeia  a povestit că a cunoscut-o pe Mărioara Murărescu care ulterior avea să-i devină o prietenă de suflet la emisiunea “Tezaur Folcloric”. Era acolo acurateţe, profesionalism, valoare, era acolo ceea ce este mai frumos, o emisiune pe care o aprecia foarte mult și simțea că dacă va ajunge acolo atunci chiar și viața i se va schimba.

Numai că avea să se izbească de o vorbă spusă de Mărioara Murăreascu legată de numele său care pe undeva se aseamănă cu cel al regretatei Maria Tănase.

,, Îmi amintesc că eram la un festival de doine și balade din ciclul,, Cântarea României,,  și am simțit că am smuls aprecierea nu numai a publicului ci și a juriului și aveam sentimentul că voi lua premiul cel mare însă ceva s-a întâmplat și am plecat. În tren s-a întâmplat să stau lângă  Constanţa Buzea, soţia lui Adrian Păunescu care a fost destul de amabilă și a scos foaia de  jurizare. Membrii îmi dăduseră nota 10 însă, potrivit Constanței Buzea ,Mărioara Murărescu ar fi spus ceva de genul “Dacă o cheamă Maria Tanasă nu este obligatoriu să ia şi premiul întîi”. Și firește că puțin m-a supărat această afirmație dar nu m-am lăsat .Am mers mai departe,, ne-a destănuit  Maria Tanasă.

 

S-a întâmplat apoi să particip la un concurs de folclor la Botoșani și atunci după ce am urcat pe scenă și am evoluat, iar cineva din juriu a venit și mi-a spus să nu plec până ce nu voi vorbi cu ea, așa ar fi cerut Marioara Murărescu.  Apoi am fost invitată să particip la etapa întâi “Floarea din Grădină” unde am ajuns cu banii împrumutați pentru drum și acolo am stat față în față cu Marioara Murărescu,  iar apoi am fost invitată și la faza a II a însă știu că Mărioara  s-a supărat pentru că eu vroiam să îmi susțin gradul de învățământ și nu puteam merge. Însă primarul de atunci, Costică Arteni care fusese și el sunat a fost cel care m-a încurajat și m-a trimis la concurs. Dealtfel era mândru că Fălticeni-ul are oameni valoroși ,care iubesc folclorul și așa s-a făcut că am ajuns cu un autobuz plin cu oameni și care m-au susținut. Și așa am ajuns de aici să fiu cooptată ulterior, într-o colaborare fructuoasă cu “Tezaur Folcloric”.  Mărioara a iubit această emisiune, a iubit folclorul,era viața ei, și de pe patul de spital a condus emisiunea. Ultima emisiune filmată a fost în decembrie 2013 la Oradea, iar ea era la Baloteşti, pe un pat de spital,, ne-a destănuit Maria Tanasă.

Fălticeneanca nici acum nu înțelege ce a făcut-o pe Mărioara Murărescu să o aprecieze atât de mult însă cert este că îi plăcea că Maria Tanasă are alături un grup de copii pe care îi pregătește cu drag și care iubesc folclorul.

,, Îi plăcea să comunice cu mine,cu cadrele didactice ,cu copii .Iubea Grupul Balada  .Venea la Fălticeni cu trenul ,cu Petrișor,fiul ei și cu toții ne bucuram de prezența ei.Venea să cunoască zonele folclorice ale judeţului. Îi plăcea să audă boncănitul cerbilor de la Bogdănești și Râșca. Am mâncat cartofi copți  la cuptor cu lapte acru nu numai la mine dar și la alte cadre didactice. Mergeam pe la rude cu ea și se simțea bine alături de oameni simpli.  A făcut nenumărate filmări la Fălticeni și Suceava,, a mai spus Maria Tanasă.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*