Joi 31 Octombrie 2024, Actualizat 12:00 am

Comună terorizată de câinii ucigaşi ai unui localnic

Localnicii din zona Vilei ”Iorgu Toma” din comuna suceveană Vama sunt terorizați de doi câini aparținând unui localnic. Sătenii poartă mereu la ei o unealtă cu care să se apere dacă patrpezii îi vor ataca. Și copii se tem  însă nimeni nu ia nicio măsură. Pentru că nu este prima oară când i se reproșează dezastrele provocate de câinii săi, proprietarul pare să se fi obișnuit deja . Cât despre plata animalelor ucise sau a tratamentului traumelor psihice provocate copiilor, nici vobă nu poate fi măcar.

Legislația (OGR 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, aprobată prin Legea 60/2003) prevede, în afară de sancțiuni contravenționale sau penale, ca proprietarul să fie avertizat de autorități să ia măsuri pentru ca animalele agresive să nu mai poată ataca, iar dacă nu se conformează și situația se repetă, exemplarele de câini agresivi să fie ridicate de autorități și duse în adăposturi specializate. Prevederile legale mai trebuie însă să fie și aplicate…

Sătenii recunosc că se tem să umble singure și că ocolesc pe cât posibil zona ca să ajungă acasă, pentru că ”monștrii” nu se sfiesc deloc să se repeadă și la adulții care trec pe stradă.  Gospodarii care au în bătătură găini, oi sau alte animale adorm  cu furca lângă ușă, ca să-și poată apăra curtea în caz că năvălesc din nou peste ei ”fiarele”. Nu este vorba despre animale sălbatice din pădurile din apropiere, nici măcar despre maidanezi înfometați, ci despre doi câini de talie mare ai unui localnic, care dau iama pe străzile din zonă și prin parc și ucid tot ce prind, inclusiv în gospodăriile pe care le asaltează ca o haită de lupi furioși.
”Nu mai poate ține nimeni pe aici o găină, o mâță sau un măcar un câine în lanț, că intră peste noi în curți, sar și la oameni și omoară tot ce prind, se plâng oamenii din zonă. 
Situația se repetă obsesiv de un an, dar nimeni nu a făcut până acum nimic concret pentru ca teroarea să înceteze. Proprietarii câinilor sunt foarte relaxați și nu se mai deranjează în prezent nici măcar să-și ceară scuze

Localnicul care crește câinii  are pe poartă un indicator cu inscripția ”câine rău”

Toată lumea din zonă știe că animalele agresive aparțin localnicului Nicu Zaharia, care le crește pe post de câini obișnuiți, de pază, în gospodăria în care sunt îngrijite mai mult de socrul proprietarului, Gheorghe Miron, pentru că proprietarul e mereu plecat. Acolo le-am găsit, de altfel, bine închise într-un țarc metalic înalt, dar încă pline de sânge, după o noapte de atacuri furibunde și la câteva ore după ce fiarele au demonstrat pe viu că le place la fel de mult să atace și să hăituiască câini, găini, gospodine și ziariști care fac imprudența să circule pe drum. Pe poarta gospodăriei, un indicator cu inscripția ”câine rău” arăta clar cât de bine știu deja stăpânii despre apucăturile câinilor lor.

Atacul câinilor agresivi, cel mai recent dintr-o lungă serie, s-a produs în seara de 15 ianuarie și în dimineața următoare. Socrul proprietarului nu poate spune clar cum au ajuns javrele agresive să umble slobode în afara proprietății sale. Omul nu s-a decis încă dacă ”au scăpat, că mă dărâmă când îi hrănesc și așa reușesc să fugă” ori ”le mai dăm drumul în curte, că trebuie să se dezmorțească și ei, dar fug pe undeva, nu știm exact pe unde”. Cert este că ”dezmorțirea” a fost una criminală și prin curțile altora. O vecină s-a trezit seara cu câinele din propria curte, legat în lanț, rupt în două într-o clipă de fiarele dezlănțuite. Alarmată de urlete, femeia a întredeschis ușa cum era în casă, în papuci, să vadă ce se întâmplă. A fost la un pas de a fi sfâșiată, abia a apucat să ia în brațe copilul ca să-l ferească iar fetița este și acum traumatizată după teribila experiență.
Așa fac ăștia, monștrii ăștia, e a doua oară când dau năvală și ucid în curtea noastră. Sar și la noi, ne temem pentru copii. Nu mai știm ce să facem”, ne-a spus Ortenzia Ilie, care a mai fost atacată și în dimineața următoare, pe stradă. Femeia a scăpat teafără numai pentru că s-a apărat bombardând fiarele cu încălțămintea și cu ce a mai gasit prin jur, dar câinii nu au renunțat și au atacat și gospodăria alăturată.

Au vrut să dea și la animalele noastre, ca fiarele. A ieșit băiatul meu cu furca la ei, dar săreau și la el. Greu i-a pus pe fugă, că erau ca lupii de tari și s-au repezit pe urmă la un cățel din vecini, abia l-a scăpat băiatul și pe ăla, săracul, că îl făceau bucăți, ca pe ai vecinei. Pe urmă s-au dus peste grădini și am auzit grozave urlete prin vecini, nu știu ce au mai sfâșiat. Dimineață a mers băiatul la proprietar și el i-a spus că plătește ce or fi rupt câinii și gata, că doar câinii lui trebuie să se miște. Nici nu-i pasă, că doar nu-i prima dată”, a explicat și Constantin Cojocaru.

Proprietarul câinilor este specialist în zootehnie și vecinii îi spun cu respect ”universitarul”.

Chiar dacă nu doar animalele au fost atacate, ci chiar și copiii din zonă au fost hăituiți în parc și oamenii se tem să meargă pe drum când apar câinii ”universitarului”, autoritățile nu au luat nici o măsură. Explicația este simplă: oamenii din zonă nu au depus timp de un an nici o plângere scrisă, ”din omenie, ca să nu ne certăm cu vecinii, pentru că am crezut și noi că dacă le spunem omenește vor avea obraz și vor rezolva ca oamenii”. Toleranța îi costă însă pe vămenii din zonă iar autosesizarea autorităților, posibilitate prevăzută explicit în legislația românească în vigoare, se pare că la Vama nu s-a inventat.

Din nefericire, nici pericolul public real pe care îl poate reprezenta un astfel de atac asupra persoanelor vulnerabile, în special copii și bătrâni, nu este conștientizat.

Anul trecut, știrile despre un copil din București, despre care s-a spus că ar fi fost sfâșiat de câini agresivi lângă un parc, au îngrozit inclusiv comunitatea vămeană. Localnicii se tem ca așa ceva să nu se întâmple și în comuna lor, dacă pericolul concret, deja existent, nu este corect gestionat.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*